Bezlepkové Vánoce 2023

I letos by si mělo na 100 000 lidí odříct tradiční vánoční cukroví, vánočku, či smaženého kapra. O svém onemocnění však ví jen čtvrtina z nich. Celiakie je závažné a bohužel zatím i neléčitelné autoimunitní onemocnění, při kterém se musí celoživotně dodržovat přísná bezlepková dieta. Lepek pacientům s celiakií poškozuje střevní sliznici a vyvolává zánět. Celiak tak riskuje nejen bolení břicha, nadýmání, nebo průjmy, ale při nedodržování diety mu hrozí neprospívání, psychické potíže, anémie, gynekologické problémy jako neplodnost, nebo potraty a bohužel často i rakovina. Lék na toto onemocnění neexistuje. Jediným řešením je právě bezlepková dieta, tedy striktní vyřazení lepku z jídelníčku, a to po celý život.

Vánoční čas představuje pro celiaky, zvláště pro ty nově diagnostikované obtížné období, kdy musí více než obvykle odolávat pokušení ochutnat dobroty s lepkem. I proto pacientská organizace Společnost pro bezlepkovou dietu z.s. pořádá již 13. rokem Vánoční bezlepkový trh, kde budou návštěvníci moci ochutnat a zakoupit si dobroty bez lepku.

 

„I letos se na akci přihlásilo více jak 30 vystavovatelů. Některé naši návštěvníci již dobře znají, jiní budou u nás na akci nováčci. Návštěvníci si budou moci zakoupit vánoční cukroví, vánočky, čerstvé pečivo nebo čepované pivo. To vše bez lepku. Chybět nebudou ani ochutnávky prodávaného sortimentu.“, uvádí Jitka Dlabalová, jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu z.s. Bezlepkový trh se koná v sobotu 9.12.2023 od 10 hodin v PVA EXPO Praha v Letňanech.  

Měsíční náklady na stravování celiaků jsou až o 3 000 Kč vyšší než u zdravých lidí.  

„Celiakie je nemoc, která jako jediná nemá hrazenou léčbu ze zdravotního pojištění. Pacienti za své onemocnění nemohou, a přesto si svoji léčbu musí hradit sami.“, vysvětluje Ing. Ivana Lášková, předsedkyně pacientské organizace Společnost pro bezlepkovou dietu z.s. I proto tato pacientská organizace iniciovala petici za příspěvek na léčbu celiakie, kterou lze podepsat jak elektronicky na Portálu občana, tak i v papírové podobě. Aktuálně petici podepsalo více něž 8 000 lidí. Ve chvíli, kdy bude pod peticí 10 000 podpisů, bude postoupena k projednání v Poslanecké sněmovně.

Pacientská organizace věří, že právě na Vánočním bezlepkovém trhu bude moci slavnostně vyhlásit dosažení potřebného počtu podpisů.

V roce 2001 se skupina celiaků a maminek dětí s celiakií rozhodla začít pomáhat stejně nemocným pacientům a založila Společnost pro bezlepkovou dietu z.s., pacientskou neziskovou organizaci. Ta nyní sdružuje pacienty s celiakií, Durhingovou dermatitidou a dalšími onemocněními spjatými s intolerancí lepku. Organizace provozuje informační portál www.celiak.cz, nabízí odborné poradenství, vydává edukační materiály a pořádá akce pro celiaky.

 

FB profil: https://www.facebook.com/Spolecnostprobezlepkovoudietu/

Instagram: https://www.instagram.com/celiak.cz/

Videa z akcí spolku: https://www.youtube.com/channel/UCd2hEn5eH848d0noaF2Qc4w