Běžela za Ukrajinu! Yaremchuk na Sportisimo 1/2Maratonu v Praze překonala osobní rekord

Na sobotním Sportisimo 1/2Maratonu Praha předvedla skvělý výkon. To však nebylo jediné, co ukrajinskou atletku sportující pod italskou vlajkou zviditelnilo. Sofiia Yaremchuk dobíhala do cíle s ukrajinskou vlajkou, v cíli s ní směle pózovala před fotografy. Tím chtěla vyjádřit podporu pro zemi, která je pod válečným útokem Ruska. „Chtěla jsem tím vzkázat světu, že stojím za Ukrajinou. Celý svět žádnou válku nechce,“ komentovala ve finiši pražského půlmaratonu atletka, která skončila celkově pátá.

 

Yaremchuk na mezinárodních soutěžích reprezentuje Itálii.

Původem je však z Ukrajiny, což dává znát. I když tuto zemi nereprezentuje, běhá pro ni a má ji stále v srdci. Už letos v Neapoli na Napoli City Half Marathonu, který rovněž pořádala organizace RunCzech, proběhla cílovou páskou s ukrajinskou vlajkou. Toto gesto zopakovala i na pražském Sportisimo 1/2Maratonu.

 

Chci všem vzkázat, že Ukrajina válku nechce. Jediné, co chceme, je mír, a to na celém světě,“ říká atletka. Na Ukrajině má rodiče, sourozence a přátele. Věnovala tak tento závod všem lidem, a hlavně mužům a ženám, kteří za tuto zem v současné době bojují.

Sportovní bojovnost předvedla Yaremchuk také na půlmaratonu, který se pořádal za nepříznivého počasí.

Startovalo se v teplotách kolem nuly stupňů a za mírného sněžení. I přes tyto překážky se jí podařilo vylepšit svůj osobní rekord. A to z 1:10:11 na 1:09:09.
Byla opravdu velká zima a taky vítr mě překvapil. Minulý měsíc jsem trénovala v Kyrgyzstánu, takže jsem na takovou zimu nebyla vůbec zvyklá. Běžela jsem ale rychle a za to jsem ráda,“ popsala svůj Yaremchuk, která ve Sportisimo 1/2Maratonu skončila celkově pátá.
Do cíle doběhla po více než dvou minutách za Nesphine Jepteling z Keni.