Aplikace PID Lítačka nově navrhuje jízdenky na míru pro vás

Všem uživatelům mobilní aplikace PID Lítačka cestujícím po Praze a Středočeském kraji přinášíme řadu novinek, které tuto dopravní aplikaci činí přehlednější a uživatelsky přívětivější. Nově je možné v aplikaci zobrazit zakoupené dlouhodobé časové kupóny, aktivovat zakoupené jízdenky na konkrétní čas, či kombinovat jízdenky se zakoupeným předplatním kupónem. Jde o průběžnou etapu implementace dlouhodobých kupónů do aplikace, další novinky se tak teprve chystají.

Aktualizace mobilní aplikace na začátku měsíce umožnila zobrazit cestujícímu zakoupené dlouhodobé časové kupóny (měsíční až roční) a mít tak přehled o jejich platnosti na obrazovce mobilního telefonu. Zobrazení je v současné době pouze informativního charakteru pro účely cestujícího, pro odbavení a kontrolu revizorem je stále potřeba předložit buď kartu Lítačka, či bezkontaktní platební kartu, nebo In-Kartu ČD. Ověření časového kupónu přímo v aplikaci pomocí QR kódu nebo technologie NFC je v plánu v následujících měsících.

Další novinkou, kterou mobilní aplikace přináší, je možnost aktivování jízdenky na daný čas. To znamená, že pokud cestující ví například již ve 12:45, že pojede autobusem ve 13:15, může si aktivovat jízdenku přímo na tento konkrétní čas již v předstihu a nemusí tak řešit aktivaci jízdenky až při cestě na zastávku. Tato nová funkcionalita vzešla z podnětů uživatelů aplikace, kteří nám poskytují pravidelně zpětnou vazbu.

Největší novinkou je kombinace jízdenky z aplikace s dlouhodobým časovým kupónem, která je nově možná již ve všech relacích, nikoliv jen ve směru do Prahy, jako tomu bylo doposud. Aplikace navíc dokáže sama navrhnout jízdenku se zohledněním již zakoupených předplatních kupónů a tarifní kategorie tak, aby cestující neplatil za již předplacená pásma. Pokud jedete například z Prahy do Kladna a vlastníte kupón na Prahu, aplikace sama navrhne jízdenku za 24 Kč pouze na doplňková pásma. Díky tomu cestující ušetří a zároveň se nemusí bát, že se v tarifním systému spletou. Jak tuto novinku plnohodnotně využít popisujeme v přehledném návodu.

Aktualizace aplikace rovněž umožnuje používat platební metodu Apple Pay pro nákup jednotlivých jízdenek a cestující může upozornit, prostřednictvím notifikace, na konec platnosti zakoupených dlouhodobých kupónů či nosiče (Lítačky, bezkontaktní bankovní karty, či In-Karty ČD).

Aplikaci PID Lítačka si mohou noví uživatelé zdarma stáhnout na Google Play a App Store.