Vitra představuje koncept Klubové kanceláře

Švýcarská značka Vitra v říjnu uspořádala digitální konferenci Summit 2020. Série přednášek a diskusních panelů se zaměřila na budoucnost podoby kancelářských i domácích prostor a změny pojetí interiéru související s aktuální světovou pandemií. Co musí oproti stávajícím podmínkám kancelář budoucnosti nabízet? Vitra v odpovědi na tuto otázku vyvinula klubovou kancelář – Club Office. Její podstatou je flexibilní využívání, oddělené zóny, jasná korporátní identita i mnoho účelnost prostoru.

Za posledních 150 let se pojetí kanceláře mnohokrát změnilo: od prvních místností plných sekretářek, přes řady stolů v prvních open office kancelářích, později malých kamrlíků, které měly zamezit rozptylování, po moderní otevřené kancelářské krajiny bez stálých pracovních míst. Koronakrize nyní zamíchala kartami. Zdravotní krize urychlila vývoj, který už tak jako tak probíhal. Technologie umožňující práci odkudkoli byly k dispozici už dlouho a mnoha firmám umožnily jen přehodit výhybku a pokračovat v práci. Firmy, které se snažily tématu práce na dálku vyhnout, byly donucené pobídnout své zaměstnance, aby pracovali z domova.

Jako u každé skutečné hluboké přeměny zde není cesty nazpět, a to ani po skončení pandemie. Po 150 letech vývoje se kanceláře rozpadly na malé jednotky rozeseté v regionech, městech a vesnicích. Svobodomyslní nomádští pracovníci 20. let 21. století se uvelebují ve svých multifunkčních domovech, kdykoli je nutné několik hodin soustředěně věnovat práci. Produktivní jsou i v pohybu – dokončují projekty, zatímco tráví čas venku a do kanceláře přicházejí obvykle jen několik dní v týdnu. „Je to místo, kde zaměstnanci nasávají korporátní identitu a pociťují, že jsou součástí většího celku. Setkávají se s podobně naladěnými kolegy, které oceňují, a s nimiž sdílejí společné cíle. Podobně jako členové klubu se scházejí dobrovolně, jak jim jejich týdenní rozvrh dovolí, aby pracovali, sdíleli nápady a vytvářeli energii potřebnou k dosažení hlavního cíle,“ vysvětluje Nora Fehlbaum, generální ředitelka značky Vitra.

Členové Club Office dobrovolně opouštějí samotu svých bytů, když je potřeba zdolat překážky nebo oslavit úspěchy. Pracovní síla budoucnosti po celou dobu této krize dokazuje své odhodlání a všestrannost. Trvají na tom, že si pracovní dobu zorganizují sami a zoptimalizují svou přítomnost v klubu tak, aby dosáhli nejlepších výsledků a vytvořili hodnotné vztahy, které prostě nelze vytvořit online. „Club Office je domovem firmy – hmatatelná, autentická a jedinečná podoba její identity a místo, kam její členové patří,“ říká Nora Fehlbaum.

V Klubu firma hostí své členy, zákazníky a partnery. Jejich rituály jsou úzce svázány s tímto místem, v němž se odehrávají akce a vytvářejí vzpomínky. Radostný, vřelý a přívětivý interiér poskytuje atraktivní prostředí pro rozhovory, interakci a spolupráci. Kterékoli místo v Klubu se může stát produktivním pracovním prostorem.

 

Různé zóny

Club Office sestává z veřejně přístupných otevřených prostor, kde se jeho členové mohou pohodlně usadit na pohovce nebo v křesle a vychutnat si svačinu, věnovat se diskusi, novým poznatkům či výměně názorů. Restaurace a oddechové prostory se prolínají a vytvářejí místo pro spontánní práci. V zadní části Klubu firma poskytuje zaměstnancům formální konferenční prostory a prostředí pro dílny. Dynamické kolaborativní prostory různých velikostí můžou být přizpůsobeny aktuálním potřebám díky flexibilnímu nábytku, jako je např. Dancing Wall, Stool Tool, Tip Ton a Rookie. Členové Klubu si vytvářejí své vlastní prostředí, které jim umožní vyřešit problém daného dne, týdne i měsíce. Třetí, „privátní“ zónu Club Office tvoří pracovní místa chráněná před vyrušením, ale tato zóna má dosah až do domácí kanceláře, která se ukazuje jako velmi vhodná pro soustředěnou práci jednotlivce. Práce na dálku a dobře vybavená domácí kancelář jsou proto integrální součástí Club Office.

Vitra vyvíjí první Club Office ve svém sídle v Birsfeldenu nedaleko Basileje pro tým zabývající se výzkumem a designem. Veřejná zóna Klubu je otevřená všem zaměstnancům Vitra a externí hosté si můžou domluvit návštěvu od dubna 2021.

Více informací naleznete ZDE

 

Vitra odhalila program a mluvčí digitálního summitu 2020