Křest charitativního kalendář Báry Mottlové

 Bára Mottlová nafotila nový charitativní kalendář s názvem „is it NORMAL?“. Křest kalendáře v hotelu Alchymist moderovala Eva Decastelo a křtili módní návrhář Osmany Laffita, fotograf Petr Kozlík, televizní reportér a moderátor Láďa Hruška, MEN’S super model World 22 a Mr. Best Body22 nutriční terapeut David Pleva. Křest uspořádala agentura Stayspoko, hudební doprovod VIIITOmusic.

Díky loňskému kalendáři herečky, zpěvačky a modelky Báry Mottlové se podařilo vybrat 150 000 korun pro 10letého Bohouška ze severních Čech, trpícího svalovou dystrofií.

Bohoušek tak mohl dostat dvoje speciální boty, příspěvek na vozíček a příspěvek na ozdravný pobyt u moře. Bohoušek má zbytek vybraných peněz stále uložený na transparentním účtu a rodina vyčkává, co bude třeba ještě pořídit. Stav se zhoršuje a bude zřejmě potřeba speciální postel a další pomůcky.

„Velkou radost nám udělalo i to, že si celá rodina mohla dovolit přesunout se do nájmu do většího bytu. Doposud bydlel chlapec se svými rodiči a dospívající sestrou ve dvoupokojovém bytě,“ uvádí Bára Mottlová, která se rozhodla nafotit charitativní kalendář i letos, a pomoct tak další rodině.

Výtěžek z prodeje nového kalendáře pro příští rok pokryje část nákladů na pomůcky a rehabilitace 5letého Jáchymka, kterému byla po prenatálním krvácení do mozku diagnostikována dětská mozková obrna. Postupně se přidala i epilepsie, celkové psychomotorické opoždění a aktuálně dle psychologického vyšetření i středně těžká mentální retardace. Velkou oporu má v milující rodině, která neváhá vynaložit veškeré prostředky, čas a energii na terapie, rehabilitace a hledání nových cest, jak synovi pomoci, aby se mohl i nadále motoricky vyvíjet a zlepšovat. Jáchymkovi je 5 let, má dvojče Jindříška a o dva roky starší sestru Karolínku.

Jáchymek začíná pomalu mluvit.

Umí pár slov a těmi se dorozumívá. Jinak používá znaky nebo si na to, co chce, tak dlouho ukazuje, až každý pochopí. Aktuálně v 5 letech začal chodit. Doma sám, ve venkovním prostředí s dopomocí na krátké vzdálenosti. Pravou ruku zapojuje na vše. Levá je převážně v pěst, či ji má (což je úžasný výsledek po terapii) alespoň i jako pomocnou ruku. Sám se třeba však neoblékne, nesvlékne a také s jídlem potřebuje pomáhat.

Podle ortopedického vyšetření mu z důvodu abdukce přednoží, propadlé klenby a zkrácené Achillovy šlachy na obou nohou hrozila operace. Rodina volila cestu poslední záchrany, speciální technologii ortéz na nohy z Vídně, které stály 150 000 Kč. Jáchymek se stále motoricky vyvíjí a zlepšuje. Rodina bojuje a snaží se hledat cesty k tomu, aby se jednou zcela osamostatnil jak v chůzi, tak v životě samotném. Aktuálně prochází zkouškou integrace do běžné mateřské školy s asistencí.

Rodina absolvuje s Jáchymkem podle financí co nejčastěji za rok intenzivní kompletní rehabilitační program v centru Hájek, který však není hrazen ze zdravotního pojištění. Jeden takový pobyt vyjde na 76 000 Kč. To je v tuto chvíli nejnákladnější položka.

Jáchymek absolvuje i lázeňské pobyty a rehabilitace hrazené pojišťovnou, jenže to je velmi málo a pro správný vývoj nedostatečné. Jáchymkovi tedy rodina hradí (dle soukromých možností či přispění nadací) i soukromé fyzioterapie v blízkosti bydliště.

Jáchymek potřebuje absolvovat další rehabilitace i nad rámec, tedy za úhradu jako samoplátce.

Jde například o ergoterapie, které jej učí samostatnosti, plavání, které mu rozhýbe přirozeně spasmy v těle, masáže, které jej uvolní a připraví na fyzioterapii. Jednou za čas i robotický přístroj Lokomat, který jej učí přirozené správné chůzi. Většina terapií probíhá v lázních Teplice.

Kalendář bude možné koupit. I letos bude s vlastnoručním podpisem a s věnováním na přání kupujícího.

„Kalendář pořídíte zasláním minimální částky 500,- + 85,- poštovné a balné na transparentní účet 987087/5500. Na mejlík barbora.mottlova@gmail.com mi hoďte Vaše celé jméno, mail a telefon, pobočku Vaší Zásilkovny a připište, komu kalendář podepíšu a věnuju.Třeba se z charitativního focení stane nová tradice. Největším motorem pro mě je vědomí, že to skutečně viditelně pomáhá těm, kteří to potřebují,“ uzavírá Bára Mottlová, která má před sebou řadu dalších zajímavých projektů. „Momentálně chystám svůj další singl, v rytmu funky. To bude další divočina. Zatím ale ještě nemůžu moc prozrazovat.“

Jaromír a Věra Hamplovi   

Foto: archiv B. Mottlové, Hampl