Na frenštátských gulášových slavnostech uvařil nejlepší guláš „Partyja Tým“ z Frenštátu pod Radhoštěm

Dvacátéosmé Gulášové slavnosti ve Frenštátě pod Radhoštěm nabídly 12 soutěžních gulášů a bohatý hudební program. V sobotu 27. července 2019 začali gulášovníci od deváté hodiny ranní s přípravou soutěžních gulášů. Už od rána mířily do frenštátského autokempu zástupy návštěvníků, kteří mohli první soutěžní guláš ochutnat kolem 14 hodiny. Součástí celodenního programu byla také série šesti koncertů. V pestré gastro nabídce gulášových slavností byly guláše, jako maďarský, irský, lopatový, nebo zvěřinové guláše ze srnčího, jeleního či dančího masa. Tím nejlépe hodnoceným se nakonec stal vítězný „Partyja guláš z býka“, který uvařil domácí Partyja Tým.  

Vzhled, vůně a chuť. To jsou tři hlavní kritéria, která u soutěžních gulášů posuzovala odborná čtyřčlenná porota. Zvláštní ocenění si odnesl také nejhezčí soutěžní stánek. Předsedou odborné poroty byl předseda Asociace kuchařů a cukrářů pro oblast severní Moravy Václav Forman. Dalšími členy poroty byli Jitka Kuběnová, vedoucí odborného výcviku na Hotelové škole a dva muži z lidu, Roman Pavlík a Karel Kresta. „Na tento termín, mě oslovili hned z několika míst, abych hodnotil jejich gulášovou soutěž, ale já si už tradičně vybral Frenštát. Je to tady moc fajn. Akce, která je zde hlavně pro lidi, bez zbytečné komerce a pompéznosti. Navíc v krásném prostředí s pěkným doprovodným programem. Soutěžící jsou letos výborní. Podle toho, co jsem zatím viděl, jsou všechny týmy výborně připraveny, už se těším na hodnocení.“ Řekl hned na začátku akce předseda poroty Václav Forman. Ocenění v podobě peněžité prémie, medailí, diplomů, soudku piva a gulášovnických vařech si krátce po 15 hodině na pódiu převzaly tři nejlepší týmy. Nejvyšší počet bodů získal Partyja Tým z Frenštátu pod Radhoštěm se svým gulášem z býka. Na druhém místě se umístil opavský zvěřinový guláš z daňka od Česnek týmu a ocenění za třetí místo patřilo Jiřímu Gérykovi a jeho maďarskému guláši. Cenu za nejlepší stánek, kde odborná porota hodnotila nejen vzhled, ale také celkovou atmosféru, výzdobu a kreativitu soutěžících si odnesl tým U4LOPAT z Brodku u Přerova. Ocenění vítězům předával vedle odborné poroty také místostarosta města Frenštátu pod Radhoštěm Jiří Unruh.
Celkem během dne prošlo areálem autokempu přes 2 000 návštěvníků a pro ty zde byl připraven také bohatý doprovodný program. Už tradičně patřilo pódium hlavně hudbě. Na něm během dne vystoupila šestice kapel různých žánrů: Manatess z Ostravy, Yes Brothers z Brna, Šajtar a Public Relations z Ostravy a Darrock ze Vsetína a Klika NJ Blues z Nového Jičína.  
Foto: Jan Novotný, Zdeněk Sazovský