Výstava Maria Lassnig ve Veletržním paláci

Maria Lassnig významně ovlivnila vývoj malířství dvacátého a jednadvacátého století.

Tvorba Marie Lassnig Její tvorba se setkala s pozitivním kritickým ohlasem a inspirovala další generace umělců včetně Paula McCarthyho a Martina Kippenbergera. Je považovaná za jednu z nejdůležitějších umělkyní dvacátého století, která se stala průkopnicí ženské emancipace v uměleckém světě.

Maria Lassnig: Autoportrét

Ocenění díla M. Lassnig

Tvorbě Marii Lassnig se dostalo kritického uznání, když v roce 1980 reprezentovala Rakousko na 39. benátském bienále. Po svém návratu z New Yorku nastoupila na Akademii užitých umění ve Vídni a stala se první ženou, která v německy hovořícím světě zastávala post profesorky umění. V roce 1988 byla první ženou, které byla udělena Rakouská státní cena.

Životopis

Maria Lassnig se narodila roku 1919 ve městě Kappel am Krappfeld v rakouských Korutanech. Za druhé světové války navštěvovala vídeňskou Akademii výtvarných umění a své stadium úspěšně završila v roce 1945. V Klagenfurtu se posléze obklopila spisovateli, malíři a intelektuály z tehdejší výtvarné scény. Pokračovala v malování a postupně rozvíjela umělecký postup, který záhy začal prozrazovat její zájem o autoportrét. V Rakousku objevila surrealismus a kubismus Tyto směry ovlivnily její rané obrazy z čtyřicátých a padesátých let. V doprovodu Arnulfa Rainera později odjela do Paříže. Její pařížský pobyt v letech 1961 až 1968 vyústil v cyklus velkorozměrných bílých obrazů, jež nazvala „Strichbilder“ neboli „čárové obrazy“. V letech 1968 až 1980 žila v New Yorku, kde studovala film a animaci na Nové škole vizuálních umění. V USA zůstala do roku 1980. Poté se vrátila do Vídně, kde vyučovala až do roku 1989. V roce 1998 započala etapu „drastických obrazů“ věnovaných existenciálním tématům (iluzím, vztahu mezi pohlavími, pomíjivosti, smrti a destrukci). V roce 2013 dokončila svůj poslední portrét – „Autoportrét se štětcem“.

Maria Lassnig

Popis výstavy

Národní galerie v Praze  představuje první velkou výstavu průlomové tvorby  Marii Lassnig, kterou doprovází v přízemí budovy prezentace jejího průkopnického díla na poli filmové animace Má animace je umělecká forma. Maria Lassnig, filmová tvůrkyně (v rámci cyklu Moving Image Department).

Maria Lassnig. Aninovaný film

Výstava v prvním patře zahrnuje přes 50 velkorozměrných obrazů, kreseb a akvarelových cyklů, skulptur a filmů a pokrývá celé, více než sedm desetiletí trvající profesní působení umělkyně – od abstraktních děl, která vznikala ve Vídni čtyřicátých let přes malířské experimenty z doby jejího pařížského a newyorského pobytu včetně progresivní filmařské tvorby až po zralé dílo vytvořené po návratu do Rakouska v roce 1980, včetně pouze vzácně vystavovaných skulptur. Retrospektivu pak uzavírají obrazy, kresby a akvarely z posledních let života Marii Lassnig, které spadají do autoportrétní tvorby.

Animovaný autoportrét umělkyně můžete sledovat na obrazovce v předsálí hlavní části expozice v prvním patře. V části expozice je promítán dokumentární film natáčený na různých místech formou hovoru s Marií Lassnig, ve kterém ji divák vnímá jako člověka  se svými názory a postoji. Zajímavým prvkem filmu je vyprávění lidí, kteří ji stáli modelem. Na obrazovce hovoří před obrazem, který je jejich portrétem. 

Maria Lassnig. Model a portrét

Termín konání výstavy

16.02.2018 – 17.06.2018

Místo konání výstavy:

Veletržní palác

Dukelských hrdinů 47

Praha 7

Otevírací doba:

Denně mimo pondělí 10.00–18.00.

Maria Lassnig. Ve vídeňském ateliéru.

Více informací naleznete  ZDE