Výstava Josefa Koudelky v Uměleckoprůmyslovém muzeu


Výstava českého fotografa Josefa Koudelky

Výstava českého fotografa Josefa Koudelky se koná u příležitosti autorových osmdesátých narozenin a představí průřez jeho celoživotní tvorbou. Základ expozice tvoří 350 fotografií, které jsou součástí obsáhlého souboru děl, jež se fotograf rozhodl věnovat své vlasti. Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze se tak stane muzeem s nejrozsáhlejší sbírkou děl světoznámého fotografa. Výstava zahrnuje všechny významné cykly Koudelkovy dosavadní tvorby (Začátky, Experimenty, Divadlo, Cikáni, Invaze 68, Exily, Panorama), z velké části se jedná o unikátní dobové autorské zvětšeniny, přičemž některé z nich jsou prezentovány vůbec poprvé. Výstava je doprovázena výpravnou publikací v českém a anglickém vydání. Souborná publikace podává ucelený pohled na život a dílo Josefa Koudelky.

Termín výstavy

22. březen—23. září 2018

Adresa

Uměleckoprůmyslové muzeum

ulice 17. listopadu 2

Praha 1

 

Otevírací doba muzea

denně kromě pondělí 10–18 hodin

od 1. března úterý 10—20 hodin

NA VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ 2. 4. OTEVŘENO 10—18 HODIN

 

Současně s touto retrospektivou probíhá výstava Koudelka: De-creazione ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze.

Více  informací naleznete ZDE

Josef Koudelka

patří k nejvýznamnějším fotografům 20. století. Proslavil se svými fotografiemi invaze vojsk Varšavské smlouvy do Prahy. Je členem proslulé fotografické skupiny Magnum Photos. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří fotografické soubory Cikáni či Exily. V posledních letech se věnuje především fotografování scenérií.

V roce 1961 promoval na ČVUT a později pracoval jako letecký inženýr, od té doby fotografoval divadelní představení .

Ještě před svou emigrací v roce 1968 dokumentoval invazi vojsk Varšavské smlouvy do Prahy. Snímky, které nejdřív publikoval anonymně, se staly symboly tehdejších událostí, později za ně dostal Zlatou medaili Roberta Capy. Roku 1970 získal azyl ve Velké Británii, kde žil následujících deset let.

Cestoval po Evropě, v sedmdesátých a osmdesátých letech pokračoval ve fotografické tvorbě. Mezi jeho pilotní projekty patřily Gypsies (Cikáni, 1975) a Exiles (Exily, 1988). Jeho dílo oceňovali zejména kunsthistorička Anna Fárová a známý francouzský fotograf Henri Cartier-Bresson. Roku 1987 se stal francouzským občanem. Ve Francii nadále žije a pokračuje v dokumentaci evropské krajiny. Roku 2003 byl Josef Koudelka oceněn jako osobnost roku české fotografie. Ve stejném roce představila pražská Národní galerie výstavu Retrospektiva, která byla vystavována i v dalších muzeích ve světě. Jeho poslední (rok 2006) knihou je Koudelka, vydaná roku 2006 Robertem Delpirem.

Zdroj: Wikipedie

Výstava Koudelka: De-creazione ve Veletržním paláci