Rozhovor s Nikolou Ďuricovou známou z muzikalů Čarodějka a Zasněžená romance a dalších muzikálů

Rozhovor s Nikolou Ďuricovou muzikálovou zpěvačkou

Proč jste se rozhodla pro studiu na konzervatoři? Byl zpěv, herectví a tanec Vaší zálibou od dětství, nebo jste si k nim cestu postupně hledala?

Zpěv byl odmala mojí zálibou, a to, že děvče rádo tančí, také není nic neobvykého. Myslím, že právě těmihle zájmy, a ještě pak i přes recitaci, jsem se zcela přirozeně dostala i k herectví. Paní učitelka Monika Chamutiová, kromě toho že mi dávala příležitost na pěveckých soutěžícj, přihlásila mě i na moji první recitační soutěž. S povídkou, Micka,, jsem uspěla i v regionálním kole. Takže nějaký ten talent umět se vžít do cizích postav, objevila ve mně ona, a já pak opravdu každý rok vždy v nějaké té soutěži zvítězila. Když jsem potom přemýšlela, na jakou střední školu se přihlásit, logicky jsem zkusila přijímačky na státní Konzervatoř v Bratislavě. Kvůli přípravě na ni jsem ještě vedle svých dosavadních kroužků, jako byl zpěv, klavír, hudba, tanec-rock and roll, začala chodit ještě i na dramaťák. Měla jsem to tehdy trošku nabité. J No a Konzervatoř mi vyšla. Zároveň jsem však byla přijatá i na Gymnázium. Ještě první týden v září jsem si to mohla s Konzervatoří rozmyslet, protože na Gymnáziu se to popletlo a pořád jsem tam byla psaná jako nastupující žák a profesor se tam prý rozčiloval, kde že je ta Ďuricová, má tady bejt! To mi pak psaly mé kamarádky ze základní školy. 😀

Foto z Ústí nad Labem
Zasněžená romance

U koho jste studovala zpěv?

Zpěv jsem studovala u několika pedagogů. První byla učitelka v ZUŠ Júlia Ostrolúcka, na Konzervatoři pak Mikuláš Doboš ze státní Opery v Bratislavě. Pak Ján Hyža, s nímž jsem si ohledně jeho hlasové výuky neskutečně sedla. Pak jsem odjela do Prahy a tady jsem vyzkoušela řadu pedagogů. Byli to například Petra Kohoutová, Tomáš Trapl na interpretaci, Lída Finková, Milena Soukupová, Táňa Rozkovcová, a teď mně díky Čarodějce vítr zavál k Pavle Břínkové. Když se ohlédnu do minulosti, každý pedagog mi něco naučil a dal, za což jsem všem vděčná.

Jaký druh hudby ráda posloucháte? Hrajete také na nějaký hudební nástroj?

Poslouchám, co se mi zalíbí. V létě jsou to nejčastěji latinské taneční popiny. V zimě zas Mariah Carey a jeji vánoční songy. Ale celkově se mi líbí třeba tvorba Anne Marie, Lady Gaga, Sia, teď třeba i mladá zpěvačka Aurora. Hraju na piano, tedy pokouším se doprovázet sebe samotnou.

 

Skvěle se pohybujete a tančíte. Proto nás zajímá, zda jste se věnovala také tanci a jakou část přípravy na roli zaujímá pohybová a taneční průprava.

Ano, tanci jsem se věnovala na Slovensku ve folklorním tanečním souboru a v akrobatickém rock and rollu. Na Konzervatoři jsme samozřejmě měli také taneční průpravu. A to jak baletní, tak i moderní tance a step. Ne každá role poskytuje taneční prostor. Glinda ho třeba má, což mě neskutečně baví. A v Zasněžené romanci si také zatančím swing, takže je to pestré.

 

Viděli jsme Vás na jevišti divadla GOJA v roli Glindy v muzikálu Čarodějka. Kromě Vašich skvělých pěveckých i hereckých výkonů nás zaujaly také scény, kdy jste vyjížděla vysoko nad jeviště. Jak jste tyto scény zvládala, nemusela jste bojovat s potlačením nepříjemných pocitů?

Já jsem s těmi výškami už nějak spjatá. I v Popelce jsem zpívala v kruhu 7 metrů nad zemí. Takže jsem si na to zvykla, co mi taky jiného zbývá. Přiznám se včak, že párkrát mě technici v Čarodějce nechali No one Mourns zpívat tak vysoko nad zemí, že mnou projel docela nepříjemný pocit, až se mi celé tělo třáslo i během zpívání a nemohla jsem se dočkat, až mě zase spustí na zem. Naštěstí to na zpěvu nebylo poznat. Na takové momenty jsem si už ale našla vlastní fígl. A je to už v pohodě 🙂

Čarodějka
Muzikál Čarodějka Foto Lukas Randak
Tři oříšky pro popelku s Pavlem Trávníčkem

Byla Vám postava Glindy z muzikálu Čarodějka, která průběhu děje prochází velkou proměnou, v  něčím blízká, nalezla jste v této roli něco, s čím byste se sama dokázala ztotožnit?

Ano, tou lidskostí, již v sobě Glinda po své proměně našla, je mi blízká. Že nakonec dokázala odpustit a myslet na druhého víc než na své zájmy.

 

V muzikálu Romeo a Julie uváděném v divadle Hyberia jste ztvárnila titulní postavu Julie. Jak jste sena tuto roli připravovala a to byla pro Vás zkušenost?

Byla to pro mě první a zároveň hlavní role, v níž jsem se mohla v Praze ukázat na profesionálních prknech. Připravovala jsem se samozřejmě svědomitě, trénovala jsem, přemýšlela nad ní. Líbily se mi jak její herecké, tak pěvecké party. Nejradši jsem měla část, smrt Julie. Role Julie je doteď mojí srdcovkou. Byla tam krásná hudba Zdeňka Bartáka a samozřejmě nádherný, všem známý příběh Romea a Julie.

Vystupovala jste v dětském muzikálu Sněhová královna v ledovém království. Vidíte nějaký rozdíl v muzikálu pro děti?

Rozdíl je třeba i v tom, že dětský divák, když je nadšený, tak vám to umí dát pořádně najevo. Smíchem, potleskem, radostí, křikem. Nebojí se projevit, a to je krásné.

 

Foto : Michaela Feuereislova

Máte nějaký pěvecký či herecký vzor?

Ráda se inspiruju, ale nemám.

Máte nějakou vysněnou roli, kterou byste ráda dostala?

Asi nemám. Julii jsem si už splnila, Popelku taky. Jsem spíš zvědavá co mi život přinese. A ráda se s novou výzvou poperu.

Láká Vás také natáčení? Chtěla byste ztvárnit nějakou roli ve filmu?

To samozřejmě, že ano. Věřím, že se mi to jednou splní 🙂

Jaké jsou Vaše záliby, při čem si nejlépe odpočinete?

Nejvíc si odpočinu třeba s přítelem u filmu. Nebo u relaxační hudby, jenom ležim, mám zavřené oči a na nic nemyslim.

S přítelem Lukášem Kofroněm a Elphaba Kateřina Herčíková , Foto Musical.cz
S přítelem a snoubencem Lukášem Kofroněm Foto Musical.cz

Cestujete ráda? Jsou nějaké země nebo místa, kam se ráda vracíte?

Cestuju ráda. Nejčasteji cestuju domů na Slovensko za rodinou. 550 km. A v létě ráda cestuju k moři 🙂 A chtěla bych cestovat více. Možná se mi to povede.

Dodržujete nějaká pravidla pro udržení štíhlé postavy? Která jídla jíte ráda a kterým se naopak vyhýbáte?

Žádné diety nedodržuji. Jím, jak mi chutná a co jsem naučená odmala. Vím kolik mi stačí a nepřejídám se. Nechutná mi moc mastné jídlo, ani smažené. Jím normálně maso, s přílohou a zeleninou. Tu se snažím zařadit do jídelníčku víc. Mám ráda i polívky. Nejsem moc na sladké, margarinové dorty s marcipánem a přeslazené koláče mi nic neříkaj. Spíš si dám hořkou čokoládu nebo jednoduchý perníkový korpus s marmeládou a politý hořkou čokoládou. Ovšem cheesecake, ten si dám jakýkoliv. Řekla bych, že se snažím mít vyvážený jídelníček

Jaké máte plány do budoucna? Ve kterých představeních Vás mohou diváci v nejbližší době vidět?

V nejbližší době mě můžete vidět stále ještě v roli Glindy v Čarodějce v Goja Music Hall, kterou však hrajeme už jen do poloviny června. A v Zasněžené Romanci, která je na programu v Ústí nad Labem a teď nově i v divadle Broadway s několika limitovanými představeními. Takže neváhejte. Pokud jste tato krásne díla ještě neviděli, tak si určitě sežeňte lístek, stojí to za to. J

 

 Děkujeme za rozhovor

 

 Titulní foto : Foto Honza Kvarda

Muzikálová swingová show – Zasněžená romance v Divadle Brodway od 28.1.2020

Muzikál Wicked – Čarodějka Vás nenechá odpočinout ani vteřinu