Prožijte advent s Divadlem F. X. Šaldy

Divadlo F. X. Šaldy zve všechny diváky do divadla alespoň virtuálně! Bohatý program je připravený na celý adventní čas. ADVENT S DFXŠ vás nakazí radostí. Již tuto adventní neděli se můžete těšit na premiéru komorního koncertu orchestru DFXŠ „KDYBY ČTYŘI KLARINETY“, která se na kanálech divadla spustí přesně ve 14 hodin. Vysílání online adventu divadla je možné zdarma zhlédnout na divadelních online kanálech YouTube, facebokovém a instagramovém profilu a na webu divadla. Virtuálně zatleskat nebo předat květinu umělcům, je možné formou zakoupení DOBROVOLNÉHO VSTUPNÉHO dle vašeho výběru.

Dobrovolné vstupné:
za 50 Kč na stojáka s pivkem
za 100 Kč na gauči s popcornem a vínkem
za 200 Kč na křesle s kočkou a sklenkou Whiskey
za 500 Kč v ložnici s osobní ochrankou a panákem
za 1000 Kč ve vaně s bublinkami

Vánoční atmosféru odstartoval o první adventu balet

První adventní neděli 29. 11. bylo možné zhlédnout baletní představení VÁNOČNÍ KOLEDA. Online představení zhlédlo více než 1000 diváků a dobrovolné vstupné si zakoupilo 37 diváků za 8150 Kč. V průběhu vysílání premiéry se také soutěžilo o TRADIČNÍ BALETNÍ KALENDÁŘ 2021 nafocený tentokrát v kulisách libereckého kraje.

O druhé adventní neděli 6. 12. od 14:00 se v prvním z on-line komorních koncertů představí kompletní klarinetová sekce orchestru DFXŠ. Program je sestaven z úprav operních děl aktuálního repertoáru opery DFXŠ, např z Mozartova Dona Giovanniho, či Bizetových Lovců perel, nebo též „populární klasiky“ v podobě Gershwinovy „Summertime“. Na koncertu s názvem „Kdyby čtyři klarinety“ aneb virtuózní kvarteto klarinetové sekce orchestru DFXŠ vystoupí: Kryštof Křemenák, Jan Pařík, Graziano Sanvito a Aleš Tvrdík.

Třetí adventní neděli 13. 12. od 19:00 prožijeme v očistné rituální lázni s činoherním představením MIKVE, které v Malém divadle uvádíme v režii mladého úspěšného slovenského režiséra Jakuba Nvoty. Vzhledem k omezeným vysílacím právům bude možné shlédnout toto výjimečné představení pouze v čase 19–22 hodin. MIKVE je rituální lázeň, v níž se věřící židovské ženy pravidelně očišťují. Ve hře současné izraelské dramatičky Hadar Galron se stává místem, kde se střetnou a konfrontují různá vnímání víry a moderní reality. Do ortodoxně věřícího společenství přichází nová lázeňská, před níž se pozvolna rozkrývají osudy místních žen – dramata, o nichž všichni vědí, ale nikdo o nich nemluví. Tradičním židovským rituálem otevírá tato současná hra téma postavení žen ve společnosti, vztahu víry a archaických stereotypů k současnému běžnému životu. A ty zdaleka nesdílejí jen ortodoxní židé, nebo jiní věřící, ale jsou ukryty i v hlubině myslí sekulárně žijících lidí. V tom je hra hluboce lidsky živá a má silnou odezvu všude, kde se hraje. A navíc nabízí vynikající herecké příležitosti prostřednictvím psychologicky bohatých postav a jejich dramatických osudů.

O čtvrté adventní neděli 20. 12. od 14:00  se můžete těšit na online komorní koncert „Jen ve zpěvu…“ (a hraní) „…jsme našli sladkou úlevu“, ve kterém se zasnoubí sólový zpěv s hudbou instrumentální. Vystoupí pětice pěveckých sólistů operního souboru – Věra Poláchová (která je ideovým strůjcem koncertu), Blanka Černá, Sergey Kostov, Josef Kovačič a Dušan Růžička za doprovodu klavíristy Maxima Biriucova a harfy Markéty Doubravské. Na programu budou oblíbená klasická díla, jako např. Panis angelicus Cesara Franka, či Gounodovo Ave Maria i méně známé poklady komorní vokální hudby, jako je Ave Maria ve stylu italského Giulia Cacciniho od skladatele V. Vavilova, či poetická Vánoční ukolébavka českého skladatele Břetislava Bakaly.

„V adventním čase, situaci navzdory – anebo právě proto, toužíme pozdravit naše věrné diváky. Jinou možnost vlastně ani nemáme. I když jsme každý stále něčím zaměstnán, přesto se nám po naší hlavní profesi stýská. Po kolezích, hudbě a jejím společném sdílení. Stýská se nám po tvářích, ze kterých se vždy snažíme vyčíst jejich napětí a zaujetí. Chybí nám divákův halas při usedáni do hlediště a v neposlední řadě jejich potlesk. Chceme jim poděkovat za podporu, kterou nám v uplynulém roce neodepřeli, a poslat pozdrav z milovaného jeviště našeho domovského divadla. V neposlední řadě přispět k vánoční náladě a popřát krásné rodinné Vánoce i šťastný nový rok. Jsme s vámi a těšíme se na vás“, vzkazuje divákům Věra Poláchová – sólistka operního souboru Divadla F. X. Šaldy.

Adventní kalendář činohry DFXŠ můžete sledovat celý adventní čas. Členové činoherního souboru Divadla F. X. Šaldy v Liberci si pro své diváky připravili malý předvánoční dárek. V této zvláštní adventní době, kdy diváci stále nemohou chodit do divadel, chtějí herci ukázat, že na pravidelné i občasné návštěvníky divadla nezapomněli a připravili si pro ně alespoň jakýsi speciální adventní kalendář. Každý den v době od 1. do 24. prosince bude na online platformách připravena jedna koleda, vánoční píseň, povídka nebo básnička, která nám pomůže zkrátit si čas čekání nejen na Vánoce, ale i na dobu, kdy se divadla znovu otevřou veřejnosti.

„Jde o velmi specifickou akci, která se začala připravovat z hodiny na hodinu. Nebyl tu čas na dlouhé zkoušení, herci se sešli, aby si společně zahráli a zazpívali pro radost, a my věříme, že se alespoň kousek oné radosti přenese na ty, kteří nás budou sledovat“, uvedl Jiří Janků, dramaturg Divadla F. X. Šaldy a tvůrce celého programu adventního kalendáře činohry.

Užijte si vánoční čas s rodinou, ale také s vaším oblíbeným Divadlem F. X. Šaldy.