Noc vědců v Národním zemědělském muzeu tentokrát online

K čemu slouží zemědělcům simulátor deště, čím se baví krávy v kravíně a proč se pole a lesy sledují z dronů? Vaří robot pivo lépe než sládek? To a mnohem více v pátek 27. listopadu 2020 od 17 hodin přiblíží zemědělští a potravinářští odborníci v on-line programu Noci vědců Národního zemědělského muzea. Muzeum nabídne celkem 17 online aktivit – letošním hlavním tématem akce je Člověk a robot.

Noc vědců

Už čtvrtým rokem se Národní zemědělské muzeum v Praze na jeden večer v roce proměňuje v centrum zemědělské vědy. Během Noci vědců zde každoročně můžete potkat odborníky z živočišné i rostlinné výroby, výzkumníky lesního hospodářství, potravinářství i vědce, kteří zkoumají kvalitu půdy či vody. Samozřejmostí jsou pokusy, soutěže, ukázky zemědělské techniky, odborné přednášky či komentované prohlídky muzejních výstav a expozic. Letos je muzeum zavřené, ale se zemědělskou lze seznámit i z domova. V on-line nabídce, tento rok zaměřené na téma Člověk a robot, najdete přednášky, výstavu či webinář.

„Ve spolupráci s odborníky a vědci z výzkumných ústavů a institucí z resortu zemědělství přinášíme zajímavá témata. Kromě informací o postupu technologií a robotizace v zemědělství jsou to i praktické rady pro koncové uživatele, které se týkají nákupu potravin a stravování,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.

Celá nabídka bude dostupná 27. listopadu od 17 hodin na tomto odkazu a letos se na ní podílely Výzkumný ústav potravinářský, Výzkumný ústav rostlinné výroby, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Státní pozemkový úřad, Centrum precizního zemědělství ČZU a Výzkumný ústav živočišné výroby.