Kam v létě za kulturou? Nový prostor Gauč ve Stromovce zahajuje provoz.

Pražskou kulturní scénu doplní nový prostor v areálu holešovického Výstaviště – Gauč ve Stromovce. Na programu zde budou živé koncerty, divadlo, filmová promítání i doprovodný program Výstaviště

„Projektem Gauč ve Stromovce chceme podpořit unikátní atmosféru pomezí města a přírodní Stromovky a přinést lidem žánrovou pestrost.“ říká Jonáš Paul, produkční a realizátor konceptu. Prostor je na hranici Stromovky a Výstaviště, u tramvajového depa Výstaviště Holešovice.

Letní scéna Výstaviště

Prostor zahájil provoz na konci dubna. „Ambicí programu je zaručit širokou škálu akcí i klidných dnů. Gauč ve Stromovce se má stát místem, kam jdou lidé za kulturou, odpočinkem do přírody i načerpáním pracovní inspirace u coworkingových stolů. Můžu prozradit, že téměř celý květen bude vstupné na živé večerní koncerty zdarma, z větších jmen prozradím například Bruno Ferrari či Nerez & Lucia. V přípravě jsou také pop-up food akce, swingové tančírny či workshopy a panelové diskuze. Ve vybraných dnech bude probíhat dopolední divadlo pro školky a rodiny, a Gauč se také stane letním kinem přehlídky festivalových filmů Be2Can.“ doplňuje Jonáš Paul.  

Gauč ve Stromovce je doprovodným prostorem také pro hlavní dramaturgii Výstaviště. V rámci nejbližších dnů se stane součástí také akcí, jako jsou Svět knihy či Pražské Quadriennale.

Letní kino Be2Can

Letní kina jsou populární u většiny prostorů s venkovním prostorem. Kultovní hollywoodské snímky zde ale nehledejte, Gauč ve Stromovce se spojil s distributorem festivalových snímků Be2Can – od Berlinale, přes Benátky až po Cannes.

„Je radost mít partnera, který vám nabídne spolupráci v magickém prostoru mezi ikonickým Výstavištěm a Stromovkou. Je radost mít dramaturgy, kteří mají názor na film a vědí, kde ho hledat. Letní kino Be2Can vypustí špičkové festivalové filmy na vzduch. A osloví diváky, které bychom do zimních kin na Be2Can nedostali,“ říká ředitel Film Europe Ivan Hronec.

Letní kino zde bude probíhat každý čtvrtek. Zahajovacím filmem bude vítěz Zlaté palmy v Cannes a nejlepší evropský film roku 2017 – dánský ČTVEREC. Tragikomedie režiséra Rubena Östlunda zkoumá egoistický charakter i povýšené pokrytectví současných západních společností, které čelí zmatení jazyků, symbolů a hodnot.

Na programu jsou dále snímky jako Neon Demon (režie Nicolas Winding Refn, Cena za nejlepší soundtrack, Cannes 2016), Zabití posvátného jelena (režie Yorgos Lanthimos, Cena za nejlepší scénář, Cannes 2017) nebo O těle a duši (režie Ildikó Enyedi, Zlatý medvěd, Berlinale 2017). 

Kde se město potkává s přírodou

Gauč ve Stromovce prošel finální rekonstrukcí prostoru, kterou navrhli architekti Jakub Kopecký a Martin Pulec. Jejím cílem je dát prostoru designovou funkčnost, variabilitu pro široké spektrum kulturních akcí, ale také vyzdvihnout přírodní aspekty – na střešní konstrukci plánují zavěsit zavlažovací systém s rostlinami místo nebes.
Návštěvníci se mohou těšit na produkty malých výrobců nealkoholických i alkoholických nápojů, provozovatelé se také připravují na ekologický provoz využívající rozložitelná brčka i vratné nádobí v době koncertů.