Expozice Umění Asie v Paláci Kinských



Do 25. února máte příležitost prohlédnout si nejzajímavější díla asijského umění v paláci Kinských.

Umění Asie

Expozice představuje speciální výběr malířských a grafických děl. Zahrnuje ukázky tvorby nejslavnějších čínských malířů 20. století Čchi Paj-š’e, Li Kche-žana nebo Sü Pej-chunga i indické miniatury 18. století.

Výstava Loučení s Asií

V této části můžete vidět exponáty zahrnující  archaické čínské umění, k nimž patří  hlavně předměty z nefritu, rituální bronzy a hrobová keramika, buddhistické sochařství Číny a Japonska, tibetské buddhistické obrazy thangky a tibetskou plastiku, umělecké památky z Indie a jihovýchodní Asie, čínská a japonská keramika, předměty zdobené lakem, techniky zpracování kovu, dále čínská i japonská malba a grafika.

Výstava Loučení s Asií

Zblízka můžete vidět rituální nástroje a pozastavit se nad velikostí dýky Vadžrakila s trojčlenným ostřím. Tento rituální nástroj sloužil ke krocení démonů.

Loučení s Asií – Dýka Vadžrakila

V rámci výstavy máte možnost se zúčastnit doprovodných programů. K nim patřila také přednáška PhDr. Alice Kraemerové „Nedorozumění v komunikaci a gestech“ zaměřená na Japonsko. Obrázky a fotografie nejen popisovaly význam gest, ale účastníci prezentace se také seznámili s řadou zvyklostí a způsoby komunikace. Přednášející přiblížila posluchačům běžný život Japonců velmi poutavě.

Loučení s Asií – Ferghánský kůň na pastvě
  

V poslední den 25. února máte možnost  se zúčastnit komentované prohlídky zaměřené na japonské budhistické umění s kurátorkou Janou Ryndovou. Seznámíte se s vývojem japonského náboženského myšlení a typickými znaky japonského budhistického umění od vrcholného středověku po 19. století.

 

Adresa:

Palác Kinských

Staroměstské náměstí 12

Praha 1

 

Otevírací doba:

Denně mimo pondělí 10.00–18.00.

Více informací naleznete ZDE

 


Palác Kinských

Na místě dnešního paláce ve středověku stávaly dva starší domy. V západní části paláce se v podzemí dochovaly zbytky románského domu, severněji pak jiný raně gotický dům. Dnešní rokokový palác byl postaven pro hraběte Jana Arnošta Golze v letech 1755 až 1765 podle starších plánů Kiliána Ignáce Dientzenhofera a pod vedením architekta Anselma Luraga. Na fasádě provedl bohatou štukovou výzdobu C. G. Bossi. Průčelí je nahoře zakončeno dvěma atikami, které zdobí řada soch. Znázorňují antické bohy a jsou dílem Ignáce Františka Platzera. Dva souměrně umístěné monumentální vchody lemované kamennými sloupy spojuje v prvním patře úzký balkón.

Po smrti hraběte Golze koupil roku 1768 palác kníže Rudolf Kinský. V době vlastnictví rodu Kinských byly interiéry přestavěny klasicistně. Došlo také k rozšíření paláce o druhý dvůr sevřený mezi třemi křídly v empírovém stylu podle projektu J. O. Krannera. Roku 1835 byl k paláci připojen další dům; ten byl pod Krannerovým vedením přestavěn novobarokně.

Zdroj: Wikipedie