Ceny Trebbia 2018


Trebbia je evropské ocenění zrozené v pražském kostele sv. Rocha jako přirozený dějinný průsečík téměř tisíciletého duchovního vývoje na tomto místě a pozitivního vztahu mezi mecenáši a tvůrci kulturních hodnot.

Historie ceny

Francouzský světec svatý Roch žil na přelomu 13. a 14. století. Pomáhal všude, kde řádila morová epidemie. Nakonec touto nemocí sám onemocněl a uchýlil se do jeskyně na břehu italské řeky Trebbie. Podle legendy se mu zjevil anděl a dodal mu odvahu. Světce našel pes šlechtice Gotharda ze zámku v Sarmatu a denně mu nosil bochník chleba ze stolu svého pána. Díky tomu se uzdravil a mohl opět pomáhat nemocným. Zemřel v roce 1327. Část světcových ostatků uchovává chrám sv. Víta v Praze. Jako díkůvzdání za to, že Prahu obešla morová epidemie, inicioval císař Rudolf II. a strahovský opat Jan Lohel v roce 1599 stavbu kostela v areálu kláštera a zasvětili ho svatému Rochovi. Od roku 1994 v tomto jedinečném prostoru sídlí, mezinárodní Galerie MIRO, která v roce 2000, jako výraz uznání podnikatelům, mecenášům i umělcům, zřídila evropskou cenu nazvanou podle řeky Trebbie.

O ceně nadace Nadace Trebbia

Tuto cenu nyní uděluje Nadace Trebbia. Sošku Trebbia symbolizující anděla chránícího vejce života vytvořil akademický sochař Stefan Milkov. Přímý přenos benefičního galavečeru Trebbia 2018 moderovala Jitka Novotná a Lubomír Bajaník a vysílala ho Česká televize na kanálu ČT Art a Rozhlas a televize Slovenska na kanálu STV2. Návrhy kandidátů na Mezinárodní cenu Trebbia předkládají osobnosti a instituce ze všech zemí světa. O laureátech rozhoduje sedmičlenný Mezinárodní nominační komitét (MNK): BENKE AIKELL majitel a vydavatel Leaders Magazine (Švédsko), EVA BLAHOVÁ, profesorka operního zpěvu, emeritní ředitelka Janáčkovy opery v Brně, MICHAEL HAAS, Sběratel, galerista, kurátor (Švýcarsko /Německo), MICHAEL MARCH, spisovatel ,básník a zakladatel Festivalu spisovatelů ( USA, Česká republika), MIRO SMOLÁK, majitel a ředitel Galerie MIRO, zřizovatel Nadačního fondu TREBBIA a předseda MNK Trebbia, MARTIN JAN STRÁNSKÝ, MD lékař, pedagog, vydavatel a publicista (USA/Česká republika), KLAUS VON TROTHA Exministr pro vědu, výzkum a umění spolkové země Baden-Württemberg a prezident Mezinárodní společnosti Hermanna Hesse (Německo). Letos vybírala porota z více než 100 návrhů z celého světa.



O slavnostním večeru

Slavnostní večer se uskutečnil ve Španělském sále Pražského hradu pod záštitou prezidenta ČR Miloše Zemana, prezidenta SR Andreje Kisky, předsedů vlád ČR a SR Andreje Babiše a Petera Pelegrini, ministrů kultury ČR a SR Ilji Šmída a Lubice Laššákové. Na již 17. ročníku cen Trebbia vystoupil Symfonický orchestr FOK se slovenským dirigentem Rostislavem Štúrem. V úvodu zazněl ve světové premiéře symfonický obraz Trebbia, který složil pro tuto příležitost Varhan Orchestrovič Bauer. V baletu vystoupila Adéla Srncová. Operní arie zazpívala česká sopranistka Alena Miro, sólistka ND v Praze a světoznámý slovenský tenorista Pavol Bršlík. Ministr kultury Ilja Šmíd ve svém Laudatiu řekl: „Jsem velmi rád, že jsme se sešli, abychom vzdali hold kultuře a umění, protože v dnešní těžké, přelomové době by měla být kultura a umění tím správným směrovatelem, kam by společnost měla směřovat.

Umění a kultura je to, co je ve společnosti nejdůležitější. My, kteří jsme tady si to uvědomujeme. Byl bych šťastný, kdyby si to uvědomovali i ti, kteří o naší společnosti rozhodují.“ Mezinárodní ceny Trebbia byly uděleny ve čtyřech kategoriích:

Miro Smolák-majitel a ředitel Galerie Miro, Chantal Poullain-herečka

Kategorie za podporu kultury a umění:

Ján Lešták (*1955), podnikatel – Česká republika/Slovenská republika Po absolvování Vojenské lékařské akademie v Hradci Králové nastoupil v roce 1980 na oční oddělení ÚVN v Praze. V roce 1995 založil privátní oční kliniku v Nových Butovicích, kterou dosud vede a neustále rozšiřuje. Jako úspěšný podnikatel, pedagog a vědec se věnuje i mnoha humanitárním aktivitám. Finančně podporuje mladé lékaře v předatestační přípravě, přispívá do nadačních fondů (Nadace Archa Chantal, Nadační fond Mathilda). Cenu předal Juraj Jakubisko, filmový režisér a J. E. Peter Weiss, velvyslanec SR v ČR Juan Antonio Pérez Simón (*1941), podnikatel, filantrop-Španělsko, Mexiko Španělský byznysmen a sběratel umění vlastnící více než 3000 obrazů. Od roku 2014 je padesát obrazů z jeho sbírky umístěno v londýnském Leighton House Museu. Cenu předali J.E. Pedro Calvo-SoteloIbanéz-Martin, velvyslanec Španělska v ČR a Ilja Šmíd ministr kultury ČR

Kategorie za tvůrčí činnost :

Milan Dobeš(*1929), výtvarník- Česká republika/Slovenská republika Rodák z Přerova odešel studovat do Bratislavy na Vysokou školu výtvarných umění , kde po absolvování dlouhá léta působil a dodnes žije. Tento významný reprezentant geometrické abstrakce přesahuje svým dílem hranice Evropy. Je průkopníkem dynamického konstruktivismu a kinetických op-art objektů. Cenu předal Vladimír Lekeš, majitel a ředitel Adolf Loos Aparment&Gallery a Jan Světlík, podnikatel a mecenáš Zuzana Mináčová (*1931), fotografka, Česká republika / Slovenská republika Narodila se do židovské lékařské rodiny. Vystudovala fotografii na bratislavské Uměleckoprůmyslové škole Vystavuje po celém světě Její fotografické cykly Čas, Čekání, Souvislosti, Hra, Zastavení na cestě a Stromy získaly mezinárodní ohlas a jsou součástí sbírek mnoha světových galerii. Legendární jsou také její festivalové fotografie slavných osobností. Cenu předali Milan Fridrich, programový ředitel České televize a Andy Hryc, herec Daria Klimentová (*1971), primabalerína Česká republika Po absolvování Taneční konzervatoře působila 3 roky jako sólistka baletu Národního divadla. Od roku 1992 byla jako primabalerína v angažmá v CABAP Ballet v Kapském Městě a poté v Scottish Ballet v Glasgowě. Od roku 1996 byla první sólistkou English National Ballet, což jí zajistilo slávu po celém světě. Dosáhla nejvyššího možného postavení v baletní hierarchii – Senior Principal Dancer. Nyní se věnuje taneční pedagogice na Royal Ballet School v Londýně. Zoran Pušković, generální ředitel Kaspersky Lab pro východní Evropu a Marián Chudovský, ředitel Slovenského národního divadla

Kategorie za přínos k dialogu národních kultur:

Luciano Benetton (*1935), Itálie – podnikatel, mecenáš umění
Luciano Bennetton je spoluzakladatelem a prezidentem Bennetton Group. V roce 2008 založil globální neziskový umělecký projekt Imago Mundi (Obraz světa), který spojuje dvě jeho vášně: umění a cestování. K tomuto projektu se připojilo víc jak 25000 umělců ze 150 zemí, aby vyjádřilo svou vizi světa, jediným omezením je velikost obrázku 10x 12 cm.

Cílem je katalogizovat díla, inspirace a myšlenky, a předat budoucím generacím co nejširší mapování lidských kultur na počátku třetího tisíciletí. L. Benetton se nemohl zúčastnit, a tak poslal video zdravici. Cenu předali Andrej Babiš, předseda vlády ČR a Klaus von Trotha – exministr pro vědu, výzkum a umění spolkové země Baden-Württemberg, prezident Mezinárodní společnosti H. Hesse.

Maria Simon

Kategorie za celoživotní dílo:

Eva Randová (*1936), Česká republika / Německo – operní pěvkyně Mezzosopranistka Eva Randová začínala jako sólistka v ostravské opeře a v Národním divadle. Po roce 1969 vystupovala na prestižních zahraničních scénách. Milánské La Scale, newyorské Metropolitní opeře, Paříži, Mnichově, Vídni. V letech 1986 až 1994 vystupovala v londýnské královské opeře Covent Garden. Po návratu do Prahy působila v letech 1995 až 1998 jako ředitelka Státní opery. Dnes se stále věnuje výuce pěvecké techniky a interpretace v mistrovských pěveckých kurzech. Cenu předali Enrico Dovico, dirigent a Jan Burian, ředitel Národního divadla Dražba obrazů Stejně jako minulý rok, byla i letos součástí akce dražba obrazů od známých osobností, které nepatří mezi profesionální výtvarníky. Tentokrát své artefakty Trebbii darovali herci Chantal Poullain, Milan Lasica, Milan Kňažko. Dražila se také litografie od akademického malíře Miroslava Pošvice, která byla vystavena v roce 2005 na Severním pólu. Výnos z benefiční dražby (460 000,- Kč) byl předán rovným dílem Nadaci Archa Chantal a Nadačnímu fondu Trebbia.

V uplynulých 17 letech Od vzniku Mezinárodní ceny Trebbia bylo oceněno celkem 100 umělců a podporovatelů umění z 27 zemí.

Jaromír a Věra Hamplovi