Brittenova opera Billy Budd byla uvedena poprvé v Česku 18. ledna 2018 v Národním divadle

Billy Budd

První premiérou Opery Národního divadla v letošním roce byl Brittenův Billy Budd. Tato opera, která vznikla podle románu Hermana Melvilla: Billy Budd, Sailor, se nikdy na českých jevištích nehrála. Patří však k vrcholným hudebně dramatickým dílům 20. století.

Příběh, který se odehrál na britské válečné lodi během napoleonských válek, je čistě mužskou operou, na scéně vystupují pouze mužské postavy.

Foto: Archiv Národního divadla

Hlavní role ztvárnil Američan Christopher Bolduc (Billy Budd) a izraelský basbarytonista Gidon Saks (John Claggart). Tenorista Štefan Margita se představil jako Kapitán Vere.

Všechny postavy mají současně i svou metaforickou hodnotu. Například Kapitán Vere  musel udělat nepříjemné rozhodnutí, které se neshodovalo s jeho vnitřním přesvědčením.  Billy Budd  ač je odsouzen k trestu nejvyššímu,  zůstává upřímným, nevinným  mladým mužem do posledního okamžiku věrně oddaný svému  veliteli.

Režisérem je Daniel Špinar.  V jeho pojetí se objevuje i téma potlačované sexuality.

 



Billy Budd. Foto: archiv Národního divadla

Pocity z představení

Zážitek z představení a vynikajících výkonů sólových pěvců i sboru umocnila velmi zajímavá choreografie Radima Vizváryho, který přizval ke spolupráci i akrobatickou skupinu Losers Cirque Company.

Na jevišti se v rolích námořních kadetů objevili členové Kühnova dětského sboru.

Původní čtyřtaktová verze opery z roku 1951 byla nastudována v angličtině. Orchestr řídil britský dirigent Christopher Ward, který přiznává, že Birttenova hudba je mu velmi blízká. Bylo skutečným zážitkem sledovat jak řídil orchestr i sbor.

Premiéru opery Billy Budd dirigoval sám skladatel v londýnské Covent Garden 1. prosince 1951. Zajímavostí je, že roli Kapitána Vereho zpíval Brittenův životní partner, tenorista Peter Pears.

Foto: archiv Národního divadla

Další představení :

25. ledna 2018 (dramaturgický úvod 30 minut před začátkem představení ve foyeru 1. balkonu Národního divadla)

28. ledna 2018

25. dubna 2018

27. dubna 2018

 

Více informací ZDE