Restaurace Miyabi – japonská gastronomie v centru Prahy

Při návštěvě restaurace Miyabi v Navrátilově ulici v Praze máte možnost ochutnat japonské speciality v příjemném prostředí.  Vstoupili jsme do nevelké restaurace, kde atmosféru navozovala příjemná hudba. Posadit se můžete buď ve vstupní části ke stolu, další možností je usednout na kobereček na podlaze k nízkému stolečku. Do těchto prostor vás dovedou kameny na podlaze připomínající kameny po kterých přeskakujete potok.

Polední menu v restauraci Miyabi

Ač menu je zajímavé a láká určitě k ochutnání nejrůznějších specialit včetně sushi setů, my jsme využili nabídky poledního menu.

Hned po příchodu  dostanete na stůl na tácku stočený vlhký ručníček, abyste si mohli před jídlem otřít ruce. Polední menu zahrnovalo nabídku čtyř pokrmů, ke každému z nich byla podávána polévka misoshiru v misce s víčkem. Přestože v Japonsku je zvykem polévku z misky vypít, obsluha se vás zeptá, zda si budete přát přinést lžíci. Vybrali jsme si tempura hiro bento – smažené ryby  se zeleninou v jemném tempura těstíčku se solí matcha shio.  Polední menu zahrnuje malou konvičku zeleného čaje.

Zelený čaj

 

Jakmile před nás příjemná servírka položila na stůl krabičku bento s úhledně rozdělenými pokrmy v přihrádkách, zajímavě naaranžované, protože pokrm se konzumuje také očima, vzpomněli jsme si na knížku japonské moderátorky Tetsuko Kuroyanagi „Totto-chan“ ve které vzpomíná na školní léta strávená v alternativní škole pana Sosaku Kobayashiho. Děti dostávaly za úkol přinést si k obědu v krabičce bento „něco z moře a něco z hor“ a při společných obědech se tak učily odkud které jídlo pochází a jak se připravuje. Podobně vám zde obsluha ochotně vysvětlí, jak se jednotlivá jídla v krabičce jmenují a jak se připravují. Potom už stačí vzít do ruky hůlky a dopřát chuťovým pohárkům výpravu za zajímavými kombinacemi chutí.

Kromě gastronomického zážitku je pobyt v restauraci Miyabi příjemnou relaxací, na jídlo si dopřejete dostatek času, abyste si pokrmy opravdu vychutnali. Relaxaci navozuje samo prostředí a příjemná hudba.

Restaurace Miyabi

O jednotlivých pokrmech si můžete třeba ještě před návštěvou udělat představu s pomocí slovníčku pojmů, který najdete na webových stránkách restaurace.

Zážitek můžete zprostředkovat také svým nejbližším a přátelům: Koupit jim můžete dárkové poukazy v různých hodnotách s platností jednoho roku.   K zajímavým akcím, které zde můžete zažít patří například Okamase – průvodcovaná večeře hostina o devíti chodech, kdy host se zvědavostí očekává, jaké pokrmy pro něho kuchař připraví a také se s ním osobně seznámí.

Byli jsme v restauraci Miyabi velmi spokojeni a naše návštěva určitě nebyla poslední.

 

 

Foto: Cysnews

 

Festival bonsají a japonské kultury v Botanické zahradě se zajímavým doprovodným programem