Festival bonsají a japonské kultury v Botanické zahradě se zajímavým doprovodným programem

Festival bonsají a japonské kultury v Botanické zahradě v Troji zaujal nejen prohlídkou japonské zahrady a bonsají ale také velmi zajímavým a příjemným doprovodným programem.

Festival bonsají a japonské kultury

Hned po příchodu do ornamentální zahrady si mohli návštěvníci vyzkoušet umění kaligrafie  a v dalším stanu se shromáždily dívky a ženy, které zajímal workshop oblékání kimon. Poté co byly oblečeny do tohoto tradičního japonského obleku, mnohé využily příležitost se v něm projít po ornamentální či japonské zahradě a proto mezi návštěvnicemi bylo možné zahlédnout ženy v kimonech.  Ve stanech v ornamentální zahradě byly připraveny další zajímavé workshopy jako mizuhiki – vázání japonských uzlů z papíru nebo orogami – skládání z papíru.

Na hlavním pódiu se vystřídala řada vystupujících.

Nejprve jste se mohli zaposlouchat do hry na bambusovou flétnu šakuhači. Tento nástroj byl také nástrojem mnichů a hra na bambusovou flétnu má svoje předem stanovená pravidla,hráč se musí naučit skladby nazpaměť  a s improvizací se u tohoto nástroje prakticky  nesetkáváme.  Dále členové pražského oddílu tradičních bojových umění Bujinkan Prague, předvedl divákům prvky radičního bojového umění Ninjutsu.

 

 

Poté, co si prohlédnete bonsaje různých druhů a velikostí, naaranžované v Japonské zahradě, položíte si otázku, jak vlastně originální stromek pomocí tvarování a stříhání vznikne. Odpověď se mohli návštěvníci dozvědět z demonstrace tvarování bonsají Libora Slatinky. Během této prezentace byly zodpovídány i dotazy diváků.

Potom už jste mohli na trávníku před hlavním pódiem  sledovat tanec gejš v podání Ajny Kenning. 

Protože během sledování vystoupení rychle vyhládne.

A máte příležitost ochutnat typické japonské pokrmy u stánku Restaurantu Miyabi, tradiční šlehaný  japonský čaj matcha a cukroví bám nabídnou u stánku Urasenke Praha. Teplé počasí lákalo o ochutnávce netradičních zmrzlin s asijskými příchutěmi u stánku Patipatti. A samozřejmě nechyběl stánek, kde jste si mohli koupit bonsaje různých tvarů a velikostí.

Zajímavý doprovodný program Festivalu bonsají a japonské kultury bude připraven také  na neděli 12. června i na následující víkend.

 

Více informací naleznete ZDE

 

Nejkrásnější, nejstarší i největší bonsaje uvidíte v trojské botanické zahradě