Naši vinaři si přivážejí z Monte-Carla a z Provence celkem 48 medailí!



Na přelomu února a března proběhly na Azurovém pobřeží francouzské riviéry čtyři významné mezinárodní soutěže v hodnocení vína.

V pořadí již šestá edice s důrazem na terroir – Concours International des Vins de Terroir – se konala v provensálském městečku Brignoles. Nedaleko přístavu Toulon. V srdci Monte-Carla pak uviděl světlo reflektorů již dvanáctý ročník unikátní soutěže Femmes et Vins du Monde  – Ženy a vína světa. A s ním i další přidružená soutěž. A to Femmes et Spiritueux du Monde – Ženy a destiláty světa. Letos ve své sedmé edici.  A konečně v srdci tzv. Zelené Provence pak proběhl v pořadí již druhý ročník mezinárodní soutěže růžových vín – Guide International du Vin Rosé.

6.ročník mezinárodní soutěže tzv. terroirových vín

Soutěž Concours International des Vins de Terroir, která se konala poprvé v roce 2013. Pod patronáží O.I.V. (Mezinárodní organizace pro révu a víno),  je zaměřená na vína se zeměpisným označením původu ze všech vinařských oblastí světa. Jejím cílem je ukázat veřejnosti nejen jakou roli v životě vína hraje terroir a povzbudit tím šíření kultury révy vinné a vína na mezinárodní úrovni, ale rovněž upozornit na povolání spojená s gastronomií a agroturistikou.

čtyři významné mezinárodní soutěže

 

Co je to vlastně terroir?

Terroir je často mylně vyložený a nesprávně pochopený výraz. Jedná se o magické, avšak těžce přeložitelné slůvko. To je sice odvozeno od francouzského terre (půda), ale vyjadřuje nejen polohu a vliv půdních podmínek na kvalitu vína, nýbrž bere v potaz i další faktory:  specifická mikroklimata, odrůdovou skladbu, tradici, historii a konečně i savoir-faire vinaře. Moravský terroir okouzlil mezinárodní porotu degustátorů natolik, že jim udělila celkem 25 medailí, z toho 11 diamantových (Terroir de Diamant) a 14 stříbrných (Terroir d’Argent).  Nejvíce cenných kovů získalo Vinařství Krist z Milotic na Slovácku, které těsně následovalo Vinařství Baloun z Velkých Pavlovic.

 


Femmes et Vins du Monde – Women and Wines of the World

 

Nemenší úspěch měli moravští vinaři i v monackém knížectví, kde 12. ročník této prestižní soutěže proběhl v hotelu Le Méridien Beach Plaza ve dnech 2. a 3. března. Jak název soutěže napovídá, na této prestižní mezinárodní soutěži hodnotí pouze ženy, jejichž porotu reprezentují degustátorky z pěti různých skupin:  Enologie (vždy předsedkyně komise), Produkce, PR-Distribuce, Media-Formace-Sommelerie a tzv. Découverte Grand Public Oenophile, neboli „slečna či paní jako vy a já“ čili milovnice vína. V Monte-Carlu naši vinaři získali celkem 23 medailí, z toho 16 diamantových (Nova de Diamant) a 7 stříbrných (Nova d’Argent). Nejlépe si opět vedlo milotské Vinařství Krist, ale letos zabodovalo také Vinařství U kapličky ze Zaječí, které leží v srdci velkopavlovické oblasti.

V minulých edicích obě výše uvedené soutěže, jak v Provence tak v Monte-Carlu, zaznamenaly rovněž účast vzorků produkce z vinařství Znovín Znojmo, Baloun, Valihrach a Josef Dufek. Tak doufejme že letošní fenomenální úspěch našich vín v Monaku a ve Francii je znovu přiměje k účasti v příštích ročnících. Doufám proto, že se znovu budeme mít na co těšit…

 

Text a foto:  Helena Baker

 



Booking.com