Stanice metra Palmovka bude po modernizaci již plně v provozu


 Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v pátek 6. dubna 2018 od zahájení provozu metra v ranních hodinách zpřístupní vstup a výstup do východní části vestibulu ve stanici metra Palmovka na trase B. Cestující tak zde mohou po proběhlé modernizaci využít nové eskalátory.

 Modernizace stanice

„Věřím, že cestující ocení, že tato modernizace skončila o několik dní dříve a již mohou od pátku 6. dubna plně využívat tuto stanici. V západním vestibulu slouží nové výtahy a eskalátory již od listopadu. Nyní se nových eskalátorů dočkal i východní vestibul,“ uvedla Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy. 

„Pražské metro přepravuje denně rychle a spolehlivě miliony cestujících. Je to však obrovský mechanismus, který potřebuje udržovat v dobré kondici. Každá oprava znamená komplikace pro cestující, ale zároveň je nezbytná k tomu, aby vše fungovalo tak, jak jsou lidé zvyklí,“ říká Petr Dolínek, náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas.

 „Rekonstrukce východního vestibulu ve stanici metra Palmovka se týkala zejména výměny celkem čtyř ramen pohyblivých schodů. Plně odpovídají požadavkům na moderní eskalátory s nižší energetickou náročností provozu, zvýšenou bezpečností a snížením požárního rizika,“ říká Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP.

Modernizace dále spočívala ve výměně silových kabelů, rozvaděčů a systému automatizovaného řízení. Proběhla i modernizace slaboproudých zařízení, elektrické požární signalizace, automatického odbavování cestujících, navádění nevidomých a slabozrakých (akustické + realizace vodících linií v dlažbě). Byly provedeny stavební a technologické úpravy ve služebních prostorech provozu metra a další související činnosti.

Stavební práce v metru

Ze stavebních prací lze jmenovat především úpravy nosných konstrukcí pro nové eskalátory, demolice původní a následně výstavba nové místnosti přepravního manipulanta včetně instalace nového ovládacího pultu stanice, repase a výměny poškozených obkladů a dlažeb, leštění nerezových prvků ve vestibulu, výměnu podhledových prvků s osvětlením v celém rozsahu vestibulu a podchodu. Díky progresivnímu přístupu zhotovitele akce resp. součinnosti DPP, byl plánovaný smluvní termín dokončení zkrácen o 5 dní. Zhotovitelem byla firma METROSTAV a. s.

Celkové náklady této investiční akce ve východním vestibulu stanice metra Palmovka činí zhruba 93 mil. Kč. Na tento projekt podal DPP v rámci 31. výzvy Operačního programu Praha – pól růstu ČR žádost o finanční podporu z fondů EU. Po jejím schválení tak s největší pravděpodobností obdrží DPP příspěvek ve výši až 22,6 mil. Kč.

Staronový eskalátor ze stanice metra Můstek je nyní umístěn z úrovně vestibulu do ul. Na Žertvách. Jelikož byl ve své službě relativně krátce, přistoupil DPP v rámci úspor k rozhodnutí použít zde eskalátor ze zrušeného výstupu do ul. Perlová. Pohyblivé schodiště bylo upraveno na požadovanou přepravní výšku Palmovky a namontováno právě zde.

O stanici metra Palmovka

  • Stanice byla otevřena v roce 1990.
  • Palmovka je stanice hloubená, založená v mělké jámě zhruba 12,4 m pod povrchem.
  • Je dlouhá 203 m a má 10 m široké nástupiště, bez sloupů.
  • Od 14. listopadu 2017 má stanice bezbariérový přístup.

Bezbariérové pražské metro

1990  – 41 stanic – 1 bezbariérová

2000 – 52 stanic – 22 bezbariérových

2012 – 57 stanic – 36 bezbariérových

2015 – 61 stanic – v tuto chvíli 44 bezbariérových + 1 s proškoleným doprovodem

 

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 145 autobusových linek, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2018 bylo ve vlastnictví společnosti 1 168 autobusů, 854 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 178 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2018 celkem 10 932 zaměstnanců, z toho 4 230 tvoří řidiči MHD.

Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

 

Stanice metra Palmovka na trase B je již nově bezbariérová

Pokrytí metra mobilním signálem