Nový regionální dopravní systém PID Lítačka


Od pondělí 27. srpna 2018 umožní PID Lítačka jednodušší cestování MHD v Praze a příměstskou dopravou ve Středočeském kraji

PID Lítačka

Díky novému regionálnímu dopravnímu systému PID Lítačka budou mít cestující rozšířenou možnost výběru nosičů svých dlouhodobých časových kuponů Pražské integrované dopravy na webu www.pid.litacka.cz

Nový regionální dopravní systém PID Lítačka je v českém prostředí ojedinělým projektem. Na jeho přípravě spolupracovali partneři jak z hlavního města, tak i Středočeského kraje. Vyznačuje se propojováním a digitalizací odbavovacích systémů mezi Středočeským krajem a hlavním městem. Díky tomuto systému bude na cestujících, zda si dlouhodobé kupóny jako dosud budou nahrávat na kartu Lítačka či nově na In Kartu Českých drah nebo bezkontaktní bankovní karty. 

„S nově spouštěným systémem tak dochází k liberalizaci nosičů dlouhodobých jízdních kupónů. Do budoucna bude ambicí města vyvinout chytrou kartu, která bude vázána na nejrůznější aplikace, provozní služby a benefitní programy pro občany Prahy a Středočeského kraje. Právě zde vnímá město veliký potenciál pro rozvoj PID Lítačky.“ okomentovala nový regionální dopravní systém pražská primátorka Adriana Krnáčová. „V současné době pracujeme na propojení PID Lítačky na další městské služby, jako je například podpora intermobility v Praze“ doplnila primátorka Krnáčová.

Co nový systém nabízí

Cestujícím bude k dispozici rozšířená služba platby za jízdné: budou mít na výběr mezi více platebními kanály ve veřejné dopravě. Kromě již vydávané karty Lítačka si budou moci v metropoli a Středočeském kraji nahrát dlouhodobé jízdné, tzn. od jednoho měsíce do jednoho roku,  na bezkontaktní bankovní karty, které jsou běžně v České republice vydávány. Cestující, kteří často jezdí vlaky Českých drah, si mohou nahrát dlouhodobé kupony na In Kartu ČD.

„České dráhy i jako národní dopravce celý regionální dopravní systém PID Lítačka vítají. Podpoří totiž cestování vlakem a dalšími druhy veřejné osobní dopravy v Praze a okolí. Veškeré technologie odbavovacích systémů jsou provázané a cestující s In Kartou ČD tak získávají další komfortní možnost se odbavit“. uvedl Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za úsek osobní dopravy.

Se spuštěním regionálního dopravního systému PID Lítačka cestujícím odpadne nutnost chodit aktivovat zakoupené dlouhodobé jízdní kupóny do validátorů ve stanicích metra. Díky nové technologii ukládání údajů o jízdném v online systému se kupóny aktivují automaticky po jejich zakoupení na e-shopu www.pid.litacka.cz



Webový portál www.pid.litacka.cz

V rámci nového systému je pro cestující k dispozici také zcela nový webový portál www.pid.litacka.cz s uživatelsky přívětivým e-shopem. Zde je možné si pohodlně zakoupit nejen jízdní kupony, ale také nakoupit jízdné dle vybraných pásem včetně kalkulace ceny nahrát kupon na Lítačku, In Kartu ČD či bankovní kartu, aktivovat kupón online, nastavit upozornění na vypršení platnosti kupónu formou SMS nebo e-mailu změnit nosič během platnosti kupónu. Přes jednu registraci je možné spravovat více účtů což mohou využít rodiny a firmy.

Mobilní aplikace PID Lítačka

Nedílnou součástí regionálního dopravního systému je také spuštění mobilní aplikace PID Lítačka. Ta je uživatelům dostupná v tzv. testovací beta verzi již od začátku srpna. Od 1. září 2018 poté zcela nahradí dopravní aplikaci PID Info.

Mobilní aplikace PID lítačka umožní kromě nákupu jednorázového jízdného (s platností až tři dny) také možnost nákupu lístků dopředu s jejich pozdější aplikací. Dále je možné přeposílání jízdenky třetí osobě, možnost aktivace více jízdenek najednou vyhledávání aktuálního spojení včetně výluk a omezení či přehled parkovišť P+R s jejich aktuální obsazeností. Nová aplikace PID Lítačka umožní poprvé cestujícím ve Středočeském kraji nákup elektronického jízdného prostřednictvím mobilní aplikace.

„Během provozu testovací beta verze aplikace jsme dostali spoustu podnětů od uživatelů. Některé z nich budeme zapracovávat a aplikaci PID Lítačka tak vylepšovat.“ uvedl Michal Fišer, generální ředitel Operátora ICT, městské firmy, která systém Lítačky spravuje a vyvíjí.

Konec Opencard

Se spuštěním regionálního dopravního systému PID Lítačka dojde také k postupnému ukončení provozu karty Opencard. Všechny do té doby platné karty Opencard budou přeneseny do nového systému a cestující tak budou moci bez obav dále jezdit. Od 1. listopadu již ovšem nepůjde nahrávat na kartu Opencard žádné nové dlouhodobé časové kupony. Cestující, kteří si před tímto datem zakoupili časový kupón budou moci s Opencard jezdit dále, dokud jim kupón nevyprší. Po vypršení bude na cestujících, na který z podporovaných nosičů si své dlouhodobé časové kupony nahrají.

Od 1. září 2018 bude možné zdarma vyměnit jakoukoliv Opencard za novou kartu Lítačka.