V Troji bude o víkendu krásně a veselo, vinice sv. Kláry ožije oslavami sklizně

Botanická zahrada Praha představí novinku – bylinný vermut. Návštěvníci se mohou těšit na burčák a bohatý program.

Oslavy sklizně na vinici sv. Kláry

Už tento víkend, tedy 18. a 19. září 2021 , se na vinici sv. Kláry v Troji uskuteční tradiční vinobraní – Oslavy sklizně na vinici sv. Kláry. Jedná se o vrchol letošní vinařské sezóny a během akce se kompletně představí místní produkce vína, a to včetně možnosti nahlédnout do vinného sklepa. Po oba dva dny bude oslavy sklizně doprovázet hudební program a další zábava pro malé i velké. Návštěvníci se mohou těšit na čerstvý burčák z odrůd Müller Thurgau a Modrý Portugal a budou moci ochutnat vína ročníku 2020. Botanická zahrada hl. m. Prahy také představí novinku – bylinný vermut, který vznikl ve spolupráci s lihovarem LANDCRAFT.

Oblíbená vinobraní se na vinohradu sv. Kláry, který je součástí Botanické zahrady hl. m. Prahy, konají již od roku 2004.

„V loňském roce jsme byli nuceni tradiční vinobraní vynechat, letos si to však vynahradíme. Návštěvníci se mohou těšit na svěží čerstvý burčák, výborná a kvalitní vína z naší produkce a také uvedeme novinku – kterou jsme začali chystat už v loňském roce. Tou je vermut, dochucený a provoněný bylinkami z naší zahrady a příznačně nazvaný Hortus mirabilis, dá se říci ‚podivuhodná zahrada‘. Poprvé ho budou moci návštěvníci okusit právě na oslavách sklizně už tento víkend,“ zve Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Burčák, víno, zábava a zpěv

Na Oslavách sklizně na vinici sv. Kláry nebude chybět bílý burčák z odrůdy Müller Thurgau a červený burčák z odrůdy Modrý Portugal. Dále budou v prodeji veškerá vína ročníku 2020 (bílá vína Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Rulandské šedé, Botanica, klaret z Rulandského modrého a růžová vína odrůdy Modrý Portugal a Rulandské modré), Ryzlink rýnský a Rulandské šedé ročníku 2019, Rulandské modré ročník 2016, vinné pálenky a bylinný vermut.

Oslavy doprovodí bohatý program. Se sklenkou v ruce se návštěvníci mohou zaposlouchat do rytmu funku nebo jazzu či relaxovat v rozkvetlé Ornamentální zahradě. V sobotu vystoupí funková parta Funk Corporation a dechový showband Brass Avenue, v neděli všechny roztančí dixielandová skupina Dixie Band a mělnický nekonvenční orchestr OffBeat Orchestra. Po oba dny bude možné nahlédnout přímo do vinného sklepa botanické zahrady a pro zájemce se uskuteční workshop aranžování dožínkového věnce, kterého se mohou zúčastnit velcí i malí. Pro děti jsou připraveny výtvarné koutky a vyrábění strašáků. Nebude chybět pestré občerstvení.

Program bude probíhat po oba víkendové dny od 10.00 do 18.00 hodin. Vstup na akci bude za cenu standardního vstupného do botanické zahrady, tedy buď 100 Kč za dospělou osobu pouze do venkovních expozic, nebo 150 Kč včetně vstupu do tropického skleníku Fata Morgana, k tomu zájemci zaplatí zálohu 50 Kč za skleničku na víno.

Botanický vermut – podivuhodná zahrada v lahvi

Oslavy sklizně na vinici sv. Kláry také nabídnou první možnost ochutnat novinku letošního roku – bylinný vermut. Na jeho výrobě spolupracuje botanická zahrada s lihovarem LANDCRAFT. Originální vermut Hortus mirabilis (Podivuhodná zahrada) v sobě snoubí odkaz středověkého klášterního likérnictví s moderními tóny vynikajícího vína z vinice sv. Kláry. Využity byly nejen hrozny a vinný mošt, ale také byliny pěstované ve venkovních expozicích trojské botanické zahrady. Vinný mošt byl ihned po sklizni dolihovaný vinnou pálenkou a společně s bylinnými extrakty uložen v dubovém sudu v lihovaru, kde zrál zhruba po dobu jednoho roku.

„Když došlo na plánování receptury našeho prvního vermutu, chtěli jsme odkázat na úplné začátky místní vinice. Ta byla založena při svatojiřském klášteru benediktýnek, které stály u zrodu klášterní medicíny. Kurátorky naší botanické zahrady nám poradily druhy bylinek, které se kdysi používaly. Jejich seznam není krátký, ale asi nejzajímavější je myrta. Ta naše je přes 300 let stará a před 15 lety jsme ji zachránili z německého kláštera. Do vermutu se výborně hodí, takže jsme její plody mohli použít stejně jako kdysi. Kromě myrty se na citrusovém tónu vermutu podílí i mateřídouška, meduňka nebo řebříček. Vůni a chuť vermutu také obohatil mnišský pepř, andělika, čechřice, puškvorec nebo kosatec,“ popisuje novinku trojské vinice a botanické zahrady Eliška Muchnová, vedoucí vinotéky na vinici sv. Kláry.

V prodeji bude bylinný vermut od 18. září a půllitrová láhev bude stát 600 Kč. Vyrobeno bylo celkem 400 lahví, zájemci by si tedy měli pospíšit.

 

 

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram a YouTube).

Více informací naleznete ZDE

https://www.botanicka.cz/