Švýcarské dny v Praze přinesou zajímavá témata a poslechnout si můžete i alphornisty

V neděli 4.10. 2020 se uskuteční již tradiční švýcarský den v Městské knihovně na Mariánském náměstí. Čekají Vás přednášky, film a bohatý výběr materiálů o Švýcarsku i ochutnávky švýcarských produktů. Od 2. do 30.10. budou v Městské knihovně probíhat také dvě výstavy – v předsálí fotografie z Ticina Ivany Frolíkové a v oddělení časopisů výstava historických plakátů.

V dopoledních hodinách zahrají v prostoru před knihovnou alphornisté z Engadinu a budete moci shlédnout i ukázku tradičního švýcarského sportu Fahnenschwingen, při kterém se žongluje s vlajkami.

Švýcarské dny v Praze

Po celou dobu konání můžete soutěžit o týdenní pobyt ve Švýcarsku se společností Interhome a další švýcarské ceny.

Program:

9:00 – Aktivní Švýcarsko (na kole i bez něj), Andrea Drengubakova

10:30 – Návrat do skryté švýcarské krajiny, Ladislav Lahoda

12:00 – Drahé kovy a numismatika ze Švýcarska, Jan Duchoslav

13:00 – Nejzajímavější lanovky Švýcarska 2.0, Roman Gric

16:00 – Pěší výlety za švýcarskými lahůdkami, Alena Koukalová

17:30 – Rhétská dráha – Perla Alp, Petr Čermák

19:00 – České kořeny ve Švýcarsku, Tomáš Kubák

Dokument České kořeny ve Švýcarsku vznikl jako druhý v pořadí v sérii České kořeny. Je v něm představeno několik českých rodin a osobností, které emigrovaly do Švýcarska před rokem 1989. Natáčelo se v Basileji, Curychu, Luzernu i ve švýcarských horách nebo menších městech, v rámci jejich rodinného i pracovního prostředí. Řada ze švýcarských Čechů je v čilém kontaktu s Českou republikou, jejíž dobré jméno v zahraničí šíří. Film seznámí diváka s jejich často dramatickými osudy a okolnostmi, které ve Švýcarsku formovaly jejich nový život, v němž vychovali svoje děti, ale nechybí tu ani humor nebo pohled do švýcarské přírody.

Kamera, režie, střih: Tomáš Kubák

Rozhovory, výběr hudby, produkce a propagace: Martina Fialková

Výstava: Ticino – kamenný svět italského Švýcarska, Ivana Frolíková – fotografie

Autorka studovala geologii, obor petrografie, téměř celý život se ale živila jako technická editorka.

Má ráda architekturu, balet, cestování, děti, fotografování, geologii, hory, inspiraci, jaro, klobouky, listopadání, moře, nebe, obrazy, přírodu, rozhledy, smích i sníh a také tajemno. Všechny tyto věci skládá a vkládá do fotografií, které ji provázejí již řadu let.

„Před lety jsem projížděla ze Švýcarska do Itálie a zamilovala se do starých mostů a kamenných domů v oblasti Ticina. Teď, po letech, jsem se tam vrátila, abych mohla navíc obdivovat i stavby Mario Botty. Jsou tvořeny z místního kamene a tak úžasně doplňují krásy švýcarské přírody. Některá místa jsem se pokusila zachytit fotoaparátem, spousta dalších se mi vypálila do paměti. Několik vám nabízím ke sdílení.“

 

Více informací naleznete ZDE