Podzimní městské slavnosti v Pardubicích připomenou 500 let renesance ve východních Čechách

Po roční pauze Pardubice opět ožijí Podzimními městskými slavnostmi. Minulý ročník museli organizátoři kvůli pandemii koronaviru zrušit, o to více se těší na letošní podzim a přípravy 27. ročníku tohoto městského festivalu jsou v plném proudu.

Již tradičně se městské slavnosti uskuteční mezi dvěma významnými sportovními a společenskými svátky, tedy mezi Zlatou přilbou a Velkou pardubickou. V pátek 8. a v sobotu 9. října 2021 se tak návštěvníci mohou těšit na nabitý program Podzimních městských slavností.

Podzimní městské slavnosti v Pardubicích

Letošní městské slavnosti navíc budou tematické, jelikož jimi město oslaví 500 let renesance ve východních Čechách. „Dvoudenní multižánrový maraton se letos ponese v renesančním duchu, město se tak připojuje k oslavám 500. výročí úmrtí Viléma z Pernštejna. Pernštýnské náměstí, třída Míru, Příhrádek a zámek tak oživí nejen klasický, divácky oblíbený program, jako jsou koncerty, sraz historických vozidel, kočárová jízda či staročeská tržnice, ale i program dobový – kejklíři, tanečníci a také šermíři,“ nastínil náměstek primátora zodpovědný za kulturu a cestovní ruch Jan Mazuch. Vilém z Pernštejna se svou chotí Johankou se dokonce zúčastní oficiálního zahájení slavností v pátek v 16 hodin.

Centrum města ale ožije již dopoledne, od 10 hodin bude fungovat Pernštýnské tržiště plné řemeslných a prodejních stánků. Od 12 hodin se děti zase budou moci vyřádit na třídě Míru, kde pro ně budou připravené atrakce. V 15 hodin vyrazí z pardubického závodiště spanilá jízda kočárů, která městem zamíří na Pernštýnské náměstí. To bude po oba dny centrem dění, na pódiu se budou odehrávat taneční a hudební vystoupení, ale představí se například i Tělocvičná jednota Sokol Pardubice. Na doprovodném programu nechybí ani Pernštejnská hospoda, kde bude možné ochutnat staročeské speciality. Chystá se také historický průvod k zámku, na němž bude připraven program plný historie, při němž vystoupí šermíři, kejklíři a bubeníci.

Běh Univerzity Pardubice

Pardubice jsou univerzitním městem, což se podepíše i na programu městských slavností, který v sobotu počítá s Během Univerzity Pardubice, jehož se kromě běžců zúčastní také cyklisté a koloběžkáři. A těšit se návštěvníci mohou také na burácení motorů, o nějž se postarají historická vozidla, která vyrazí na spanilou jízdu z náměstí v sobotu ve 13 hodin. Veterány si budou lidé moci prohlédnou buď na Pernštýnském náměstí, nebo v ulici U Stadionu, kde budou několik hodin před jízdou vystavené.

Sobotní lampionový průvod

Krásnou podívanou a nezapomenutelným zážitkem pak bude sobotní lampionový průvod, při němž se lidé s desítkami světýlek odeberou z Pernštýnského náměstí, pod Zelenou bránou projdou do Tyršových sadů a poté zamíří k mostu Pavla Wonky. Tam už počkají na oblíbenou ohňostrojovou show, která bude letos netradiční. „S ohňostrojem, který odpálíme z pravého břehu Labe, připravíme pro diváky také nevšední hudební zážitek. Ohňostrojová show bude doplněna o videoprojekci audiovizuální nahrávky Komorní filharmonie Pardubice, která zahraje skladbu George Friedricha Händela Hudba k ohňostroji,“ přiblížil pořadatel Radek Mašík. Ti, kteří se po ohňostroji vrátí na Pernštýnské náměstí, si pak budou moci vychutnat koncert jedné z nejoblíbenějších českých zpěvaček Anny K.

Program slavností

Podzimní městské slavnosti Pardubice 2021

„V rámci podzimní části městských slavností je připravena pestrá paleta zážitků a prožitků, vyjděme tedy do města a pojďme se konečně potkávat a bavit se – budeme mít na co se podívat, co poslouchat i co ochutnat,“ vzkázal občanům primátor města Pardubic Martin Charvát.