Hluboká to není jen zámek ale také zoologická zahrada na břehu rybníka

Vydali jsme  z centra města Hluboká podél Podhradského rybníka po žluté turistické značce po hrázi Munického rybníka kolem kaple sv.Rocha dubovou alejí vedoucí k přístavišti na břehu rybníka. V sousedství přístaviště se nachází vchod do Zoo Hluboká nad Vltavou v sousedství loveckého zámku Ohrada. Od června do začátku října můžete totiž připlout do zoologické zahrady výletní lodí.

Zoo Hluboká

Zoo Ohrada byla založena ze soukromé iniciativy Dr. Adolfa Schwarzenberga a jeho manželky v parku u loveckého zámku Ohrada, který již tou dobou nebyl využíván pro své původní účely. Slavnostně byla zahrada otevřena 1. května 1939 a ještě v témže roce se tam přišlo podívat přes 33 tisíc návštěvníků.

V roce 2003 byla převedena pod správu Jihočeského kraje. Na ploše 4,5 ha nalezlo domov okolo 280 druhů zvířat. Bylo vybudováno vzdělávací centrum a restaurace. Postupně vznikaly nové expozice. Zmínit můžeme například průchozí voliéru Český les a expozici některých našich šelem Jezevčí skály. V roce 2010 byla zásadně přebudována nejstarší část zoo, kde byly vystavěny malé exotické expozice Malá Afrika a jihoamerický tropický pavilon Matamata.

Zoo Hluboká

Příběhy z hlubocké zoo

V pokladně jsme dostali přehledný plánek zahrady, takže jsme si mohli snadno zvolit trasu prohlídky. V pokladně si můžete také koupit knížku Příběhy z hlubocké zoo. Naleznete v ní příběhy zpracované spisovatelem Janem Žáčkem přibližující historii třetí nejstarší zoologické zahrady v České republice od jejích počátků do současnosti. Historky o nejrůznějších zvířatech a lidech, kteří k zoo patřili, vychází ze skutečných událostí, vyprávění přímých účastníků či pamětníků, nebo i z útržků popisovaných v historických dokumentech. Knížku si můžete také objednat na adrese: education@zoohluboka.cz

Příběhy z hlubocké zoo

Zakladatel zoo Hluboká JUDr. Adolf Schwarzenberg

Jihoamerický tropický pavilon Matamata a Malá Afrika

Procházka zoologickou zahradou vás přenese do různých částí světa. V části věnované oblasti Austrálie jsme viděli klokany s mláďaty, potom jsme vešli do tropického pavilonu Matamata, kde jsme s úžasem mohli sledovat vodního hada z Amazonie – Anakondu mrštně plujícího ve vodním akvariu. Dalším světadílem, do kterého jsme se přenesli byla Afrika v části s názvem Malá Afrika. Poté jsme procházeli  podél břehu rybníka a sledovali vodní ptáky z nichž nás nejvíce zaujali růžoví plameňáci.

Procházíte-li mezi výběhy a pavilony můžete nejen pozorovat zvířata a číst informace na tabulkách umístěných u výběhů. Sami si můžete vyzkoušet různé úkoly. Třeba před zrcadlem napodobit šklebící se opici nebo se zvážit na balíkové váze. Ručička na ciferníku vám nejen dá informaci o vaší váze, ale dozvíte se také, které zvíře váží stejně jako vy.

Zoo Hluboká Malá Afrika

Jezevčí skály a Český les

V části zvané Jezevčí skály jsme viděli šelmy, které můžeme vidět v našich lesích. Když jsme vstoupili do voliéry Český les, připadali jsme si jako na výletě v lese, slyšeli jsme hlasy z ptačí říše, které známe.  Zastavili jsme se u vodního výběhu pro vydry. S napětím jsme obcházeli vlčí výběh, viděli jsme zde několik vlků, protože vlci se vyskytují ve smečkách. Kolem velké voliéry, kde na nás z výšky shlížel skutečně  velký dravec – orel skalní jsme pomalu došli k  výběhům s tygrem ussurijským a medvědem plavým, pokračovali jsme dále až k prosklené jednopatrové restauraci.

Restaurace

Tato restaurace je v provozu celoročně. Před ní mají děti možnost se vydovádět na dětském hřišti. Mohli jsme se zde občerstvit nejen kávou a zákuskem, na menu jsme našli také několik teplých jídel. Z prvního patra restaurace se nám naskýtal zajímavý výhled na Munický rybník.

Poté jsme se opět vydali projít další část zahrady. Viděli jsme poníky a lamy. Zastavili jsme se u výběhu s majestátnými severskými losy.  Potom jsme část cesty absolvovali po dřevěné lávce nad rybníkem, ke jsme sledovali kačeny. Cestou se nám naskýtal také pěkný pohled na zámek Hluboká.

Prošli jsme po cestě podél rybníka opět podél části věnované vodním ptákům až k východu. Z rozhlasu jsme již byli upozorňováni, že otevírací doba se chýlí ke konci.

Doprovodné programy

Zoologická zahrada Hluboká připravila pro návštěvníky také zajímavé doprovodné programy. Patří mezi ně Velikonoce v Zoo, Večerní procházková Zoo, Strašidelná Zoo či večerní komentované prohlídky.

Zoologická zahrada je otevřena celoročně včetně víkendů a svátků, proto si výlet za zvířaty pod známým zámkem v jižních Čechách můžete naplánovat kdykoliv.

Více informací naleznete ZDE

Foto: Cysnews

Zoo Hluboká zdroj: mapy.cz