Zoo Ostrava: Pracovnice zoo odjela do Senegalu monitorovat stavy nejohroženější antilopy světa

Nejohroženější antilopou světa je antilopa Derbyho, přesněji její západní poddruh. O její záchranu už více než 20 let usilují čeští záchranáři sdružení ve spolku Atelope Conservation. Členem spolku je i Zoo Ostrava. Do míst výskytu nyní odcestoval tým odborníků na pravidelný monitoring. Je v něm i chovatelka z ostravské Zoo, která se dlouhodobě podílí na aktivitách spolku. 

Poddruh antilopy Derbyho

Západní poddruh antilopy Derbyho (Taurotragus derbianus derbianus) je jedním z nejohroženějších savců na světě. Jeho početnost je extrémně nízká, na prahu dlouhodobé životaschopnosti, a to v celé
oblasti jeho původního výskytu. Antilopu Derbyho ohrožuje především ztráta životního prostředí, konkurence s
hospodářskými zvířaty a pytláctví. Na Červeném seznamu IUCN je tento taxon klasifikován jako kriticky ohrožený a přežívá pouze v národním parku Niokolo Koba v Senegalu. Počty volně žijících antilop Derbyho se pohybují kolem 250 jedinců.

„Antilopa Derbyho je na pokraji vyhynutí, navzdory její velikosti a krásnému vzhledu. Naším cílem je přispět našimi znalostmi a zkušenostmi k její záchraně a využít ponaučení z jejího příběhu k ochraně celého ekosystému západoafrické savany. Snažíme se zabránit tomu, aby se ostatní druhy antilop dostaly do podobných potíží,“ vysvětluje zakladatelka a předsedkyně spolku Antelope Conservation Karolína Brandlová.

Narůstá počet zvířat 

V roce 2000 bylo šest jedinců antilop Derbyho (1 samec a 5 samic) z Národního parku Niokolo Koba převezeno do oplocené rezervace Bandia na západním pobřeží Senegalu. Bez přítomnosti predátorů a pytláků počet zvířat rychle narůstal a záchranný chov se rozšířil do druhé oplocené rezervace Fathala. V obou rezervacích v současné době žije přes 150 jedinců, což je více než 40 % celkové populace! Vzhledem k blízké příbuznosti zakladatelů je
potřeba všechna mláďata každoročně monitorovat a zaznamenávat jejich matky.

Cílem antilopího týmu

Cílem současné cesty antilopího týmu, je v první řadě dokumentace aktuálního stavu stád antilop Derbyho v rezervacích Bandia a Fathala a identifikace nově narozených mláďat. Tým identifikátorek, složený z chovatelky Zoo Ostrava a doktorské studentky Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze stráví dva týdny v rezervaci Bandia a poté se na stejnou dobu přesune 200 km jižně do rezervace Fathala. Jejich každodenní rutina bude spočívat v nalezení stád i solitérních jedinců antilop Derbyho, spočítání nově narozených mláďat a jejich přiřazení k matkám. Antilopy Derbyho mají na bocích 10-18 svislých pruhů, které tvoří jedinečný čárový kód, podle nějž lze jednotlivá zvířata spolehlivě rozpoznat. Tyto pruhy, které jsou na každé straně zvířete jinak uspořádané, musí identifikační tým fotograficky zaznamenat na identifikační karty, podle kterých bude možné zvířata v budoucnu dohledat. Matky mláďat je potřeba přiřadit na základě kojení, které se ovšem u antilop Derbyho
odehrává pouze dva až třikrát za den. Všechny údaje, které shromáždí, budou následně použity k aktualizaci plemenné knihy antilop Derbyho vedené spolkem Antelope Conservation.

„Práce v terénu, v horku, slunci, prachu… je náročná, ale naplňující, cítíte blízkost zvířat, která vás nechávají
nahlédnout do svého soukromí. Po návratu z terénu nastává ta skutečná dřina – hodiny třídění fotek, určování, kdo je kdo, a nekonečné ověřování. V Praze u sestavování plemenné knihy nás pak vzpomínky na africkou buš udržují při životě v rámci nekončících úprav a doplňování plemenné knihy, počítání populačních analýz a dalších parametrů, které nám ve výsledku pomáhají i v ochraně dalších druhů. Je to běh na dlouhou trať,“ dodává Karolína Brandlová.

ANTELOPE CONSERVATION

ANTELOPE CONSERVATION, dříve Derbianus Conservation, je nevládní organizace sdružující odborníky, vědce, studenty a nadšence, kteří se chtějí podílet na ochraně biologické rozmanitosti a kteří chtějí změnit osud západního poddruhu antilopy Derbyho a dalších druhů antilop v jejich přirozeném prostředí. Více se o činnosti této organizace dozvíte na https://www.antelopes.cz/.

Ostravská zoo je členem spolku Antelope Conservation od roku 2012. Od ledna 2016 je tento záchranný projekt podporován i všemi návštěvníky Zoo Ostrava, a to prostřednictvím programu TŘI KORUNY ZE VSTUPU.