Animace/Animácia: Vídeň zve na výstavu o československém animovaném filmu

V retrospektivě Animace/Animácia prezentuje Filmové muzeum ve Vídni různorodý výběr českého, slovenského a československého animovaného filmu posledních 100 let. Návštěvníci se mohou těšit na klasiky od Jana Švankmajera, Jiřího Trnky, Hermíny Týrlové a Karla Zemana. Chybět nebudou celovečerní filmy, monografické programy ani krátké filmy. Retrospektivu, kterou připravuje muzeum ve spolupráci s Národním filmovým archivem či Českým centrem ve Vídni, bude možné navštívit od 3. září do 19. října 2020.

Retrospektiva animovaného filmu „Animace/Animácia“

Po stopách tradice animovaného československého filmu se mohou návštěvníci Filmového muzea ve Vídni vydat společně s Eliškou Děckou, Martinem Mazancem a Matějem Strnadem z Národního filmového archivu. Právě ti totiž sestavili výběr pro Filmové muzeum ve Vídni, které od 3. září 2020 uvede retrospektivu animovaného filmu „Animace/Animácia“. Ta bude rozdělena tematicky do pěti kategorií. První je kategorie, kterou organizátoři nazvali „Folkór & Sci-fi & Legendy“. V ní se objeví animované filmy, které tématizují národní mytologii a představí světy snů. V druhé kategorii „Loutky“ se retrospektiva zaměří především na techniky animovaného filmu v souvislosti s loutkovými filmy. Třetí kategorií „Politika“ se organizátoři věnují umělecké svobodě a jejímu potírání a také souvisejícími traumaty. Kategorie „(Ne)Skutečnost“ dává pak prostor filmům, v kterých se vyčerpaly možnosti alegoričnosti. Závěrečná kategorie „Anima(lab)“ láká k jakémusi laboratornímu vyšetření československého animovaného filmu a zkoumá jeho surreální snahy.

Český, slovenský a československý animovaný se těší celosvětového uznání odborníků. Vedle proslulých klasiků československého animovaného filmu se návštěvníci mohou těšit i na filmy méně známých umělců, kteří čerpají či navazují na již zmíněné klasiky.

Retrospektivu „Animace/Animácia“ organizuje Filmové muzeum ve Vídni ve spolupráci s Českým centrem ve Vídni, Českým velvyslanectvím, Slovenským Institutem ve Vídni a Slovenským velvyslanectvím.