Zhodnocení výsledků českých atletů na HME 2017 V Bělehradu

Povedla se obhajoba zlaté medaile na 400 m metrů Pavlem Máslákem. Od rozběhů až po finále bylo z Pavla Másláka cítit jediné – přijel jsem vyhrát, a to také dokázal. Jeho výkon potrhla závěrečná štafeta, kterou svým skvělým finišem přivedl na bronzovou příčku. Sledovat jeho výkony přímo v hale a po té slyšet naší hymnu byl velký zážitek a ti, kteří jezdí pravidelně na HME již třetí opakování. Pavel Máslák je trojnásobný halový mistr Evropy na 400 metrů.

Pavel Maslák řekl po doběhu : Skvělý pocit, protože to je můj třetí evropský titul. Čekám na Londýn kde mohu být mnohem konkurenceschopnější a doufám, že se dostanu až do finále .

Společně s ním se na této trati představil Jan Tesař, který se probojoval do semifinále a zde jeho cesta skončila. Jako člen štafety vybojoval bronzovou medaili na 4×400 m a naplnil tak očekávání na tomto mistrovství. Patrik Šorm, vypadl hned v rozběhu, a tak si odváží bronzovou medaili z halového šampionátu, který jej zřejmě nezastihl v nejlepší formě. Čtvrtým členem štafety na 4×400 metrů byl Jan Kubista, jenž den předtím vypadl v semifinále na 800 metrů, když byl jedno místo od postupu. Po jeho dlouhodobých zdravotních problémech je jistě tato medaile velkou vzpruho do dalších závodů.

V ženské kategorii na této trati vybojovala stříbrnou medaili Zuzana Hejnová, a tak obhájila 2.místo v evropských tabulkách. Sama pak po závodě řekla, že je moc spokojená a bude to pro ni dobrý vstup do venkovní sezony kde bude usilovat o další medaili z MS v Londýně.  

Zuzana Hejnová řekla po doběhu finále : Jsem velmi šťastná A mám dobrý pocit z halové sezony ,kde jsem chtěla jsem získat medaili a tak jsem spokojená se stříbrným úspěchem. Byl to dobrý způsob, jak se připravit na venkovní sezonu .


Denisa Rosolová bohužel měla v rozbězích ošklivý pád a tak jedině přání brzkého uzdravení a sil do dalšího tréninku jí můžeme popřát.

V kouli mužů prolomil smůlu a nervozitu z minulých šampionátů a vybojoval, a to doslova a do písmene stříbrnou medaili Tomáš Staněk. U něj to bude jistě vklad do dalších velkých závodů a můžeme od něj mnoho očekávat.

Tomáš Staněk po finále řekl krátce a jasně: Bylo to moje první finále a bylo to neuvěřitelné. Můj výkon byl opravdu dobrý a bylo to lepší, než jsem očekával.


Od Ladislava Prášila, možná jsme také čekali medaili, ale po zraněních se navrátil šestým místem a výborným výkonem.

Největším a prvním medailovým přínosem do naší sbírky byl Petr Svoboda na 60 metrů překážek, jeho radost po zisku medaile se dala přirovnat k radosti dítěte z dárku, který vůbec nečekalo. Zde bylo vidět, jak svou zkušenost dokázal přetavit v bronzovou odměnu.

Další pro mnohé překvapivá medaile je od Filipa Sasínka, avšak kdo sleduje jeho kariéru a skvělé závody na dráze, musel tušit co se v něm skrývá. Dobře takticky zvládnutý běh vedl pak k vytoužené medaili.

Filip Sasínek po závodě řekl : Jsem velmi spokojený, ale také mě překvapilo, protože když jste v závodě proti Marcin a ostatním je těžké dokončit takto úspěšně závod Před závodem jsem se cítil velmi silný a toužíl vyhrát.


Poslední individuální medaili vybojoval Adam Sebastián Helcelet v sedmiboji, kde až do závěrečné disciplíny bojoval o toto umístění s domácím závodníkem Mihailem Dudašem. Na závěrečném kilometru měl náskok zhruba 5 vteřin, srbský vícebojař běh nezvládl a vyšlápl z dráhy a nakonec upadl a byl diskvalifikován.

Jiří Sýkora ve stejné disciplíně obsadil desáté místa a v některý disciplínách si vytvořil osobní rekordy.

Jan Kudlička v tyčce mužů, předvedl nejlepší výkon sezony a stačilo to na čtvrté místo. Což v medailové smršti zaniklo, ale je to velký výkon 5.80 m v hale a v takové konkurenci. Opět se můžeme těšit co nám tento český rekordman předvede v letní sezoně. Romana Maláčová v ženské tyčce nepředvedla výkon, na jaký měla formu a skončila v poli poražených. Přitom týden předtím na HMČR předváděla skvělé skoky.


vysledky.jpg

Michaela Hrubá proklouzla do finále ve skoku do výšky jako osmá postupující a pak ve finále obsadila šesté místo. Předvedla to, co celou letošní sezonu, a tak pod vedením nového trenéra nezklamal.

Nyní je zde skupina sprinterů kde asi největší zklamání zažila Barbora Procházková, která zaspala na startu rozběhu a vypadla hned na úvod své disciplíny. Její kolegyně Klára Seidlová se dostala do semifinále, a tak splnila svá očekávání. Bohužel Jan Veleba pokazil v semifinále start, a tak vypadl s nejhorším časem sezony. U Barbory Procházkové i Jana Veleby bylo vidět, že zřejmě forma kulminovala na MČR v Praze kde na poslední možnost splnili přísné limity našeho svazu.

Lenka Masná a Kateřina Hálová vypadly hned z rozběhu, kdy prvně jmenovaná měla zřejmě zdravotní potíže, jelikož běžela s ovázanou nohou tejpem a druhá si splnila cíl už samotnou účastí. Což můžeme říci o Janu Frišovi, který zde sbíral zkušenosti do dalších bojů na 1 500 m metrů. Není třeba více tyto výkony hodnotit. Stejně tak Martin Heindl ve skoku vysokém se prvně kvalifikoval na velkou akci a v boji o finále vypadl v kvalifikaci.

foto: Iva Roháčková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *