Na vinici sv. Kláry si užijete piknik s přáteli i oslavu vinobraní

12. srpna slaví svátek Klára. Kde jinde a čím jiným připít Kláře v její sváteční den než v botanické zahradě vínem z vinice sv. Kláry? Přijďte si užít piknikový den a oslavit Klářin svátek v prostředí stejnojmenné vinice. S příchodem září se můžete těšit také na tradiční Vinobraní sv. Kláry.

O víkendu 15. a 16. září vás čeká degustace vín jak ze zdejší produkce, tak i od dalších vinařů z Čech a Moravy. Chybět nebude ani příjemný hudební doprovod, výborné jídlo a rodiče jistě ocení zábavu pro své ratolesti. Užijte si oslavu sklizně vinných hroznů a nejkrásnější výhled na Prahu.

 

Otevírací doba v srpnu až září:

Skleník Fata Morgana:
od 9.00 do 18.00 (út–ne, svátek)

Venkovní expozice:
od 9.00 do 20.00 (v září do 19.00)

Vinotéka sv. Klára:

od 13.00 do 21.00 (po–čt)
od 11.00 do 21.00 (pá–ne, svátek)

 

 

 

Pokud milujete víno a rádi si jej vychutnáváte s přáteli
v příjemném prostředí, pak byste si rozhodně neměli nechat ujít návštěvu vinice sv. Kláry. Nachází se zde totiž příjemná vinotéka s širokou nabídkou místních vín. „Letos v srpnu poprvé symbolicky oslavíme svátek Kláry, jejiž jméno nese jak vinice, tak i její dominanta – kaple a vinotéka ukrytá v historickém domku vinaře. Září se neobejde bez tradičního vinobraní, kde vedle cimbálovky či jazzu letos poprvé zazní také folk,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.




Kláry slaví svátek a s nimi i trojská vinice

Patronka vinice sv. Kláry slaví svátek 12. srpna. Přijďte oslavit její velký den v piknikovém duchu. Čím jiným si připíjet než vínem z vinice sv. Kláry? K němu vyzkoušejte některý z piknikových setů – ve vinotéce sv. Kláry to bude sýrový balíček, v bistru Botanická na talíři vás čeká veganská varianta a občerstvení v Ornamentální zahradě nabídne verzi pro masožravce. Chystáme i lehčí občerstvení, kde hlavní roli bude hrát sezonní zelenina, sýry a čerstvé bylinky. Jaká vína jsou pro piknik nejvhodnější? „Naše lahve uzavřené skleněnými uzávěry už určitě znáte, ale teprve na výletě, pikniku a mimo civilizaci je oceníte. Kromě jednoodrůdových vín vyzkoušejte i některá z našich cuvée – aktuálně tady pro vás máme Rulandské šedé s Rulandským modrým, trojkombinaci Ryzlink rýnský + Sauvignon + Muškát moravský nebo růžové cuvée Rulandské modré + Modrý Portugal,“ doporučuje Eliška Muchnová, vedoucí vinotéky. A na správné oslavě by rozhodně neměli chybět ani bublinky. Modrý Portugal nebo Rulandské šedé v perlivé variantě jsou na piknik jako dělané. „Obě vína jsou krásně svěží a skvěle doplní všechny piknikové sety,“ dodává Eliška Muchnová.

 

Tradiční Vinobraní sv. Kláry nabídne opět to nejlepší od vinařů z Čech i Moravy

Také historická vinice, která je součástí Botanické zahrad hl. m. Prahy v Troji, pozve letos v září milovníky vín na nevšední zážitek. Prostředí vinohradu s bohatou historií a nádherným výhledem se zde spolu s vínem a hudbou bude snoubit v jedinečný koktejl. Po oba víkendové dny 15. a 16. září se od 11.00 do 19.00 představí vinařská produkce jak místní, tak i dalších předních vinařství z Čech a Moravy. Ochutnáte například vína z Vinařství Vondrák, Vinařství Konečný, Vinařství Maděřič, Pavel Binder a mnohých dalších. Chybět nebude ani burčák a letošní novinka – perlivá vína z hroznů sklizených na vinici sv. Kláry.

I letos se vinicí sv. Kláry a Ornamentální zahradou ponesou tóny jazzu, country,
ale i rokenrolu, boogie-woogie a blues. Poprvé se návštěvníci mohou těšit na folk v podání písničkáře Pavla Helana a vystoupí také „Kaliforňan z Prahy“ Geoff Tyson.

Děti se vydovádí v dětském koutku plném zábavy a v sobotu odpoledne je čeká představení divadélka Romaneto. V neděli od 11 do 18 hodin najdou sportovní nadšenci ve Stráni speciální kulaté hřiště pro fotbal. Vyzkouší si zde své fotbalové schopnosti hráč proti hráči.

I letos se pro návštěvníky otevřou brány zázemí výroby vína v místním vinném sklepě. Probíhat zde budou komentované prohlídky s průvodcem, který mimo jiné prozradí, jak se zpracovávají hrozny z vinice sv. Kláry.

Na akci Vinobraní sv. Kláry bude platit zvláštní vstupné