Malá plavba s velkým napětím podél pobřeží San Benedetta del Tronta


MALÁ PLAVBA S VELKÝM NAPĚTÍM PODÉL POBŘEŽÍ SAN BENEDETTA DEL TRONTA

27. 4. 2015

 

Pro každého suchozemce je velkým lákadlem moře a co teprve plavba na moři. My jsme měli tuto možnost vyzkoušet a opravdu to stálo za tento neopakovatelný zážitek. I krátká projížďka na neklidném moři kolem dvou hodin má v sobě dost adrenalinu.

Pomalu se blíží hlavní letní sezona a tak naši turisté budou opět vyrážet do přímořských letovisek. My jsme využili klidu a prázdných pláží k návštěvě městečka San Benedetto del Tronto. A v jednom z příznivých dní kdy počasí, vyhlíželo stabilně, jsme si vyjeli na moře. V tomto období ještě není stabilní teplota a tak někdy i prší a ze dne na den se ochladí i docela radikálně sníží teplota. Není to tak složité si loď objednat a tak nás deset vyrazilo do přístavu, kde na nás čekal kapitán s jeho lodí. Typický mořský vlk nás vřele přivítal, a jelikož jsme měli člověka, jenž uměl italsky, během plavby nám vyprávěl o lodi i všem kolem.


 


Vyjíždíme na širé moře a podle slov kapitána má být moře klidné. Míjíme molo a přístav plný lodí. Přístav je zde rozdělen na dvě části, v jedné jsou rybářské lodě a v druhé jachty pro soukromé i komerční plavby. Do tohoto místa každé ráno od pondělí do pátku připlovají rybářské lodě, aby v místní tržnici prodávali své úlovky na burze ryb. Dnes je však sobota a tak je prázdné moře a naše loď je jediná, která opouští přístav. Za posledním výběžkem mola se ocitáme již na volném moři a pomalu začínáme pochybovat o klidném moři. Většina z nás si sedá na příď lodi a pozoruje a houpající moře kolem nás. Klidná hladina v přístavu se zde změnila v celkem dost neklidnou hladinu kdy příď vystoupavá po vlně, aby se poté vrátila zpět. Trochu to připomíná jízdu na horské dráze a my se začínáme dívat na kapitána a on vycítil, že nejsme na takové vlny připravení. Přišel k nám a vysvětlil kde je na lodi nejlepší při tomto počasí být. A tím je záď, kde se tolik nehoupe. A tak se rozdělíme na odvážné a ty méně odvážní odcházejí na zadní část či do kajuty. Plavba trvá hodinu a půl a kapitán velice ochotně vysvětluje, co který přístroj na kapitánském můstku ukazuje. Opravdu velký zážitek. V jednu chvilku máme pod sebou deset metrů hloubky a kousek pod námi plavou více jak půl metru velké ryby. To vše je vidět na sonaru.


 


Pobřeží je celé zastavěné jelikož městečka na sebe plynule navazují a tak Grottamare , kde se obracíme zpět, je přímo u San Benedetta del Tronta . Celá tato oblast se nazývá Palmová riviéra a je na jihu oblasti Marche a tvoří ji letoviska Cupra Martima, Grottammare a San Benedetto del Tronto, které je jejím hlavním centrem. Jde o přírodní oblast s bohatou vegetací, s oleandry a až 8 tisíci palmami. Celá oblast palmové riviéry je lemována dlouhými písečnými plážemi obklopenými azurovým mořem.
Moře nám ukazuje jakou má sílu a počasí se náhle změnilo a začalo foukat a poprchávat, nicméně se plavba pomalu pro většinu z nás stává příjemnou a učíme se jak vyrovnávat houpání lodě. Obracíme se směrem do přístavu a opět se vzdalujeme pobřeží. Míjíme bójky, kde se loví mušle, které pak servírují v restauracích a sledujeme už jako zkušení mořeplavci vedle plující plachetnici. A již vplouváme do přístavu a jsem rádi, že jsme si plavbu více, než jsme čekali, užili. Jistě pro turisty v letním období bude tato možnost projížďky milým zpestřením dovolené.


 





Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *