Koně Převalského míří z pražské ZOO do Mongolska


Z kbelského letiště odstartoval letoun se čtyřmi klisnami koně Převalského na palubě.

Cesta koní Převalského do Mongolska

Koně čeká téměř šest tisíc kilometrů dlouhá cesta do Západního Mongolska, kam Zoo Praha dopravila ve spolupráci s Armádou České republiky již dvacet sedm koní.

Návrat divokých koní 2018

Tým odborníků Zoo Praha začal s přípravou v Dolním Dobřejově v dnešních ranních hodinách, jako první byla naložena klisna švýcarského původu jménem Yanja. Po ní následovaly dvě klisny pocházející z Finska – Helmi a Hanna a jako poslední byla do transportní bedny naložena klisna Spes, která se narodila v Německu. Konvoj se poté přesunul na letiště Praha-Kbely, kde byly klisny po nezbytných formalitách naloženy do armádního letounu CASA. 19 června 2018 ve 13 hodin a 45 minut CASA se vzácným nákladem na palubě odstartovala.

Návrat divokých koní 2018

Na kbelském letišti koně na dalekou cestu vyprovodili také konzul Mongolského velvyslanectví pan Odonkhuu Terbish, velitel 24. základny dopravního letectva Prahy-Kbely plk. GŠt Ing. David Klement a náměstkyně primátorky Hl. m. Prahy pro oblast finanční politiky prof. Ing. Eva Kislingerová.

Více informací naleznete ZDE

 

Návrat divokých koní 2018

je název osmého ročníku  projektu Zoo Praha určeného na záchranu koní Převalského. Akce probíhá ve spolupráci s Armádou ČR a dalšími zoologickými zahradami v Evropě. Transport čtyř koní směřuje stejně jako v předchozích letech a ročnících projektu do mongolského Tachin Talu v Gobi.