Závěr měsíce května bude v trojské botanické zahradě ve znamení květů


Nudí vás městská šeď? Vydejte se obdivovat krásu rozkvetlé zahrady. Jaro je na konci května na svém vrcholu a botanická zahrada v srdci pražské městské části Troja hýří barvami. Poslední květnový víkend 26. až 27. května bude ve znamení oblíbených balkonových rostlin – pelargonií.

 

Členové Specializované základní organizace Českého zahrádkářského svazu Pelargonie Loděnice pořádají již popáté burzu klasických i nevšedních pelargonií, kterou v pátek a v sobotu doplní prodej přebytků ze sbírek botanické zahrady. Chybět nebude ani odborné poradenství. Jak vykouzlit originální kytici ze zahradních květin, poradí a předvede florista Ing. Michal Klapka. Na jeho show spojenou s poutavým povídáním o rostlinách se můžete těšit v sobotu od 14.00 do 18.00 hodin. Pro děti i dospělé si pracovníci Ústavu experimentální botaniky připravili zajímavé aktivity s rostlinnou tematikou. Jejich stánek bude otevřený v sobotu od 10.00 do 18.00 hodin. Od 29. května až do 10. června bude skleník Fata Morgana patřit okouzlujícím africkým fialkám a jim příbuzným druhům rostlin. Užijte si květinové jaro v Troji.

 

Otevírací doba květen až září:

Skleník Fata Morgana:
od 9.00 do 18.00 (út–ne, svátek)

Venkovní expozice:
od 9.00 do 20.00

Vinotéka sv. Klára:

od 13.00 do 21.00 (po–čt)
od 11.00 do 21.00 (pá–ne, svátek)

 

 

 

Nezvykle teplý máj uspíšil kvetení některých rostlin, v plném květu je nyní rozsáhlá sbírka kosatců, stále se můžete kochat krásou bylinných pivoněk, dále okouzlují sbírky skalniček, trvalek i okrasných trav. „Poslední květnové dny potěší zejména milovníky balkonových rostlin, kteří budou mít díky oblíbené burze možnost rozšířit si své sbírky pelargonií a zkrášlit si jimi svou terasu či balkon,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Návštěvníci se mohou během víkendu těšit i na další program, připravena je floristická show, seminář o malování, malí i velcí se seznámí s kouzlem odborné botaniky a v neděli v podvečer rozezní Ornamentální zahradu Pražské dechové kvinteto.

 

Poslední květnový víkend ve znamení květin

V sobotu 26. května si nenechte ujít floristickou show Ing. Michala Klapky, který se aranžováním květin zabývá pod značkou Floral Studio Klapka. Aranžuje výzdoby a dekorace na zakázku pro různé účely a příležitosti, např. pro galerie, konference, vernisáže, výstavy, slavnosti, výzdoby chrámů apod. Předvede a poradí, jak naaranžovat naše domácí druhy rostlin a květin. Praktickou ukázku doplní poutavým povídáním o těchto pokladech naší jarní přírody. Aranžované a vázané do kytic se zde objeví např. pivoňky, konvalinky, kosatce, primule, srdcovky, pomněnky, hrachory, fialy a mnohé další druhy z našich zahrad, které byly oblíbené už v době první Československé republiky. Přijďte
si připomenout krásu rostlin, které v nabídce květinářství běžně nenajdete.

Zábavné aktivity pro malé i velké si na sobotu 26. května připravil také Ústav experimentální botaniky. Od 10.00 do 18.00 hodin se můžete těšit na soutěže v základních laboratorních dovednostech. Odhalíte tajemství barev rostlin a vyzkoušíte, jak dobrý máte čich. Naučíte
se pipetovat a prohlédnete si zahrádku rostlin ve skle.

 

Vydejte se za africkými fialkami do Faty

Africké fialky, kapské fialky, pavlínky, saintpaulky, všechny tyto názvy označují jedny z nejoblíbenějších hrnkových rostlin s vědeckým názvem Saintpaulia. Nejen jim je věnována výstava ve skleníku Fata Morgana, která startuje v úterý 29. května. „V přírodě bychom tyto drobné rostliny našli ve východní Tanzanii a jihovýchodní Keni. Většina z nich obývá deštné lesy v nadmořské výšce 800 až 2000 metrů. Jednotlivé druhy jsou endemity, nenalezneme je nikde jinde než na malém území jednotlivých, izolovaných pohoří. Proto jsou dnes značně ohrožené kácením lesů a další lidskou činností,“ říká Eva Smržová, kurátorka sbírky. Výstava afrických fialek vznikla ve spolupráci s klubem Saintpaulia, specializovanou základní organizací Českého zahrádkářského svazu.

Na výstavě návštěvníci uvidí kromě rodů Saintpaulia a Streptocarpus i další rody čeledi podpětovitých. Prodej mladých rostlin a lístků vhodných k množení bude probíhat v hale skleníku, kde bude návštěvníkům k dispozici i poradenská služba. Výstava bude k vidění denně mimo pondělí od 9.00 do 18.00 hodin až do 10. června.