Údolí řeky Mosely

Quis color ille vadis, seras cum propulit umbras
Hesperus et viridi perfundit monte Mosellam!
Tota natant crispis juga motibus et tremis absens
Pampinus et vitreis vindemia turget in undis.

Tyto verše o moselském víně napsal v roce 371 během svého dvacetiletého pobytu v tomto nádherném kraji romantický básník, učenec a konsul Decimus Magnus Ausonius z Burdigaly (dnešní Bordeaux), po němž je mimochodem pojmenováno slavné Château Ausone v oblasti Saint Emilion.

Augusta Treverorum

Je známo, že příznivé klimatické podmínky pro pěstování révy vinné v povodí řeky Mosely objevili již Římané, jejichž hlavním městem této severozápadní římské říše se stala osada Augusta Treverorum – dnešní Trevír (německy Trier). Založili je v roce 16 před Kristem, ačkoli podle archeologických vykopávek je patrné, že toto místo bylo pravděpodobně osídleno již mnohem dříve Kelty, kteří je nazvali Treuorum.

Seznam UNESCO

Město Trevír je se svými římskými lázněmi, bazilikou, katedrálou a impozantní masivní městskou bránou, zvanou Porta Nigra, zařazeno na seznam světových památek UNESCO. Ještě dnes v nedalekých obcích poblíž Trevíru objevujeme nové archeologické nálezy, jako např. římská vila v obci Longuich nebo vykopávky poblíž zrekonstruovaného starého lisu v obci Erden, které svědčí o pokročilém vinohradnictví v této oblasti z dob starých Římanů.

Vinice-Zeller-Schwarze-Katz.

La Moselle – D‘Musel – Die Mosel…

… jak se tato řeka nazývá v zemích Francie, Lucemburska a Německa, kterými protéká, pramení v pohoří Vogéz v Alsasku a vlévá se do Rýna v Koblenzi. Její tok je dlouhý 550 km a doslova v každé zákrutě najdeme vinice, které mají každá rozličný potenciál. Některé stráně jsou tak strmé, že je vinohradníci postupem času opustili a nechali ležet ladem, jinde je obdělávají pomocí finančně nákladné lanovky zvané Monorackbahn.



Booking.com

Slavné vinice a vína z údolí Mosely

Údolí toku Mosely na území Německa se nachází mezi vrchovinami Hunsrück a Eifel a tvoří zejména mezi městy Trevír a Koblenz vskutku romantickou říční krajinu. Meandrující řeka se svými strmými svahy vytváří jakýsi přirozený amfiteátr, který je lemován viničními tratěmi té nejlepší bonity. Piesporter Goldtröpfchen, Bernkasteler Doctor, Brauneberger Juffer, Ürziger Würzgarten, Erdener Treppchen, Wehlener Sonnenuhr či Zeltinger Sonnenuhr – to jsou přímo pojmy a v těchto slavných vinicích se rodí ta nejlepší vína.

Odrůda Ryzlink rýnský (Riesling)

Tento ušlechtilý kultivar je středně bujného růstu a navíc vyniká vysokou odolností proti mrazům. V severnějších končinách střední Evropy, stejně jako v českých zemích nebo v Alsasku, dává bílá vína špičkové kvality. Nejlepší podmínky si však nachází právě v povodí řek Mosely, Sáry a Ruweru, kde vína z Ryzlinku rýnského vynikají svojí svěžestí a vyšší kyselinkou s typicky minerálním charakterem. Pozdní sběry jsou plné ovocitosti, medovosti a jemné kořenitosti, což jim v kombinaci s předchozími atributy dává velký předpoklad k dlouhému zrání po dobu až několika desítek let.

Nejstarší víno na světě

Pro zajímavost, nejstarší víno z odrůdy Ryzlinku rýnského pochází ze sklizně roku 1540 z tzv. „švédského“ sudu, který byl v dobách třicetileté války zakopán v lesích před plundrující švédskou armádou. Víno leželo na sudu plných dvě stě let než se nalahvovalo a stalo se vlastnictvím šíleného krále Ludvíka bavorského. V roce 1964 byla ve würzburském Staatlicher Hofkeller otevřena k degustaci poslední ze tří zbývajících lahví tohoto mimořádného ročníku. Světový expert na víno, Hugh Johnson, který se této ochutávky zúčastnil jako mladík se svým otcem, komentoval ve svém televizním pořadu History of Wine, že si tato odrůda ponechala všechny vlastnosti, které by se daly očekávat od špičkového ročníku. Ač tmavé v barvě díky oxidativnímu procesu, víno mělo typickou germánskou vůni a chutnalo výtečně než se během několika minut proměnilo v hořký ocet… Existují již jen dvě láhve tohoto vzácného pokladu – jedna se nachází ve vinařském muzeu v Německu a druhou má ve svém sklepě anglická královna Alžběta II.

Text a foto: Helena Baker


TOULKY ZA VÍNEM  DO VINAŘSKÉ OBLASTI  MOSELY

 Termín:  4.– 8. dubna 2019

Doprava luxusním klimatizovaným autobusem, odjezd ve čtvrtek 4.4. odpoledne ze Zlína s následujícími nástupy: Dubňany, Brno, Vlašim, Benešov a Praha

 Ubytování:  2x v luxusním vinném lázeňském hotelu Weingut Weis, Mertesdorf poblíž Trevíru, který je zároveň majitelem vinařství Erben von Beulwitz. Ubytování je na bázi dvoulůžkových pokojů s příslušenstvím, TV a Wi-Fi se snídaní formou bohatého „švédského stolu“ a volným přístupem do ryzlinkového wellness centra se saunou, párou a vířivkou

 Organizuje, provádí a tlumočí Helena Baker DipWSET email: bakerwine837@gmail.com