Muzeum Ostrov lidových krojů u Zbraslavic  zahájilo  svoji první turistickou sezónu

Představuje největší soukromou sbírku lidových krojů v České republice. Vystavuje lidové kroje všech oblastí Čech, Moravy a Slezska, včetně německy mluvících Čechů.  Muzeum  se nachází v zámku Ostrov. Leží v malé vesničce nedaleko Bohdanče, Zbraslavic a Zruče nad Sázavou v okrese Kutná Hora.

Expozice lidových krojů byla slavnostně  otevřena   4. září 2021, kdy byl  zahájen zkušební provoz muzea.

V muzeu můžete obdivovat 260 úplných lidových krojů instalovaných na figurínách (190 ženských krojů, 40 mužských krojů a 30 dětských krojů), z toho je 40 figurín krojů z německých oblastí.
 
 Dále je možno vidět  téměř 4000 exponátů zahrnující  64 zlatých ženských čepců, 300 ženských šátků, 100 párů historické obuvi, 40 krojovaných panenek, 750 historických krajek, 30 párů krojových punčoch.  

Každého návštěvníka jistě zaujme i mapa 124 krojových regionů České republiky a kniha – Atlas lidových krojů s popisem krojů Čech, Moravy a Slezska. Tato publikace obsahuje 202 barevných ilustrací ženských a mužských svátečních krojů   jednotlivých regionů a slovní popis. Byla vydána v roce 2021 nakladatelstvím Academia.

Provozní doba úterý – neděle: 9:00 – 17:00 hod., v dalších měsících vždy po telefonické domluvě.

Text + foto: Edita Volková