Mistrovství České republiky v atletice mužů a žen v hale 2019 – kdo se představí na šampionátu

Mistrovství České republiky mužů a žen proběhne o nadcházejícím víkendu v ostravské atletické hale. Nebude se bojovat jen o mistrovské medaile, ale domácí šampionát je také jednou z posledních možností k plnění nominačních požadavků pro start na HME v Glasgow.

 SEZNAM PŘIHLÁŠENÝCH 

60 metrů

V závodě na 60 metrů mužů   jasným favorit Zdeněk Stromšík, který vévodí letošním českým tabulkám výkonem 6.67 a navíc ho zdobí velmi vyrovnaná výkonnost.  Letos hraje v jeho prospěch i fakt, že se národní mistrovství koná v jeho domovské ostravské hale. Bude však mít jednoho hvězdného soupeře, kterým bude Pavel Maslák. Ten si na MČR vybral tuto trať. Maslákův osobní rekord je 6.65 a v minulosti se mu již jeden mistrovský titul na této trati podařilo vybojovat.

Na stejné distanci žen je hlavní kandidátkou na nejcennější kov Klára Seidlová. Té se loni podařilo poprvé v kariéře opanovat domácí halový šampionát, a navíc svůj úspěch ozdobila novým národním rekordem 7.23. V nadějné formě se nachází i letos, když svůj sezónní výkon srazila již na 7.27 a pohodlně se kvalifikovala na HME. Na MČR doufá v další vylepšení tohoto času.

400 metrů

Mezi muži favorizují papírové předpoklady Jana Tesaře, který časem 46.26 figuruje na čtvrtém místo průběžných evropských tabulek. Nominační požadavek pro start na HME, který má hodnotu 47.10, splnil také Patrik Šorm, jenž bude ovšem svou pozici muset uhájit před obhájcem loňského titulu Michalem Desenským a také Vítem Müllerem, kteří jsou letos jen nepatrně pomalejší. Dá se tak očekávat přímý souboj o pozici třetího čtvrtkaře, který nás bude reprezentovat v Glasgow.

Zajímavý bude také závod žen. V něm by neměla na startu chybět Zuzana Hejnová. Svěřenkyně Dany Jandové je se sedmi halovými tituly nejúspěšnější atletkou v rámci mistrovství v této disciplíně. Tento týden v Paříži dokázala časem 53.29 vyhovět nominačním požadavkům pro start na HME a věří, že si sezónní výkon o víkendu v Ostravě ještě výrazně vylepší. „

Nejrychlejší českou závodnicí je ovšem momentálně Lada Vondrová. Ta si již dříve řekla výkonem 52.96 o účast na halovém evropském vrcholu a bude Zuzaně Hejnové hlavní konkurentkou.

Mistrovství České republiky v atletice mužů a žen v hale 2019 – časový pořad

800 metrů a 1 500 m

Dvojnásobná česká rekordmanka Simona Vrzalová plánuje v rámci MČR útočit na mistrovský double na tratích 800 a 1500 metrů. její soupeřky budou na půlce proti ní nastoupí obhájkyně titulu a vedoucí žena českých tabulek na této distanci Diana Mezuliáníková. Na patnáctce by jí pak měla být největší soupeřkou Kristiina Mäki.

Roli favorita závodu na 800 metrů bude chtít potvrdit čtvrtý muž letošních evropských tabulek Filip Šnejdr, jenž si na mítinku Czech Indoor Gala vylepšil osobní rekord a poprvé v kariéře se dostal v hale pod 1:47.

Kristiina Mäki a Diana Mezuliáníková

Výška

Ve výškařském sektoru se můžeme těšit na start Michaely Hrubé. Ta na loňském mistrovství  podlehla Ladě Pejchalové, ale v tomto roce doufá v zisk svého pátého halového titulu a také vylepšení sezónního maxima, které má momentálně hodnotu 191 centimetrů.  Další soupeřka je brněnská dorostenka Klára Krejčíříková, která si letos dokázala posunout osobák na 189 centimetrů

Koule

Ve vrhu koulí se představí také podle přihlášených závodníků Ladislav Prášil , který se bude snažit překonat limit na HME 2019. O což se již několikrát letos pokoušel. Zatím  nejvíce zapsal letošní výkon 19,36. Na startovní listině vidíme i Tomáše Staňka , ale podle informací je zraněný, tak se necháme překvapit.

V kouli žen bude bojovat o limit Červenková Markéta , letos její výkon je 17,06 m a tak ji chybí  1 cm do splnění A limitu .

Mistrovství České republiky v atletice mužů a žen v hale 2019 – Propozice

Tyčka a  dálka

Domácí republikový šampionát je poslední možností pro kvalifikaci na halovém mistrovství Evropy také pro dálkaře Radka Jušku. Podobně na tom jsou také tyčkaři Jan Kudlička a Michal Balner. Tyto dva zkušené skokany vyzve teprve dvacetiletý Matěj Ščerba, jenž výkonem 555 centimetrů vévodí letošním národním statistikám.

Tyčkařky Romana Maláčová a Amálie Švábíková mají již start v Glagow zajištěný, ale obě by rády využily mistrovského souboje k vylepšení svých letošních nejlepších skoků. Zlato z loňského roku obhajuje Švábíková. Maláčová získala titul rok předtím.

 

 

 Schválení nominace závodníků na HME GLASGOW 2019 proběhne 21.2.2019

Výkonnostní požadavky ČAS lze plnit v kvalifikačním období ČAS, a to od 1.1.2019 do 20.2.2019 včetně, výkony rovné či lepší úrovně entry standardů EA, lze brát jako akceptovatelné pro případnou nominaci, při jejich dosažení v období od 1.1.2018 do 20.2.2019 (mimo vícebojů).

Splněné limity HME Glasgow 2019



Booking.com