Jaké byly tradiční české velikonoční pokrmy ve dnech oslav svátku jara ?

Velikonočním pokrmům se v minulosti připisoval zvláštní význam a na Velikonoční neděli je lidé dokonce nosili v košíku do kostela k posvěcení.

Škaredá středa

Pokrmy podávané na Škaredou středu měly působit nepovedeně. Vznikly tak trhance, z bramboráků, nebo bramborových placek, které se při smažení trochu potrhaly.

Zelený čtvrtek

Většinou se vařila jarní polévka z luštěnin a zelených natí. Používalo se petrželky, špenátu, mladých kopřiv. Podávaly se k ní preclíky nebo škvarkové placky.

Velký pátek

Kdo nedržel půst, si mohl k jídlu připravit rybu. Nebo se podávala hustá sytá polévka ze zelí, brambor, fazolí a kořenové zeleniny.Pekly se jidáše z kynutého těsta. Těsto se tvarovalo do svinutých spirál nebo do spletených provázků. Jidáše symbolizují provaz, na kterém se oběsil Jidáš, když zradil Krista. Po upečení se jidáše pokapaly medem. Ten měl chránit před hadím uštknutím nebo před včelím bodnutím.

Velikonoční jidáš

Bílá sobota

Hlavním pokrmem velikonoční nádivka. Připravovala se z uzeného masa vepřového nebo telecího. V některých krajích se do nádivky přidávalo kuřecí a králičí maso. K výrobě nádivky je také třeba vajec. Protože se jedná o jarní pokrm, měla by nádivka obsahovat něco zeleného například popenec, libeček nebo kopřivy. Nádivka se doplnila houskou, mlékem a kořením.

Nedělní Boží hod Velikonoční

Hostina začínala masovým vývarem. Poté se podávalo maso skopové, jehněčí, králičí, vepřové maso, uzené a drůbež. Nemohl chybět beránek ze sladkého těsta. Beránek nahrazoval jehněčí maso. V židovské tradici symbolizuje beránek Boží stádo, které je vedeno Hospodinem. V křesťanství je beránek jedním ze symbolů Ježíše Krista. Beránci jako posvátné pokrmy byly svěceny na nedělní Boží Hod velikonoční. Kromě beránka se pekl také velikonoční mazanec ze sladkého kynutého těsta. Pro čeledíny se dělal mazanec z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy bylo těsto obohaceno rozinkami a mandlemi. Před pečením se na mazanci udělal ostrým předmětem kříž, který měl symbolizovat ukřižování .

Velikonoční pondělí

Převážně se připravovaly pokrmy z vajec. Ať už to byla vejce plněná, smažená, přidávala se také do omáček a salátů. V oblibě byly také vaječné pomazánky .