Haas F1 Team potvrdil Pietra Fittipaldi pro Sakhir Grand Prix

Brazilský Pietro Fittipaldi bude v neděli 6. prosince debutovat s týmem Haas F1 v Grand Prix Sakhir a bude za zraněného  Romaina Grosjeana. Grosjean utrpěl zranění rukou během minulé víkendové Velké ceny Bahrajnu a není schopen soutěžit v 16. kole mistrovství světa FIA Formule 1 2020 hostovaném na mezinárodním okruhu v Bahrajnu.

Vnuk dvojnásobného mistra světa Emersona Fittipaldiho

 

Fittipaldi (24) se v této sezoně zúčastnil většiny závodů Formule 1 ve své testovací a rezervní roli jezdce v týmu – brazilský rodák z Miami, který má v kariéře pokračování, které zahrnuje titul šampiona Formule V8 3.5 a několik startů v soutěži IndyCar Series .

Vnuk dvojnásobného mistra světa FIA Formule 1 a dvojnásobný vítěz Indy 500 Emerson Fittipaldi, Pietro již dříve testoval s týmem Haas F1 na VF-18 v roce 2018 a VF-19 v roce 2019. Páteční zahajovací tréninky v Bahrajnu budou poprvé za volantem VF-20 v této sezóně pro Fittipaldi.

„Poté, co bylo rozhodnuto, že nejlepší  pro Romaina (Grosjeana) je vynechat alespoň jeden závod, byla volba nasadit Pietra (Fittipaldiho) docela snadná,“ uvedl šéf týmu Guenther Steiner.

„Pietro bude řídit VF-20 a je mu dobře známo, že jsme byli v týmu poslední dvě sezóny jako testovací a rezervní jezdec.“ Je to správná věc a je to pro něj zjevně dobrá příležitost. Byl trpělivý a na tuto příležitost byl vždy připraven – a teď to přišlo. Proto ho chceme v autě a jsem si jistý, že odvede dobrou práci. Je velmi náročné být povolán na poslední chvíli, ale jak jsem řekl, myslím si, že je to správná věc pro tým Haas F1. “

„Nejvíce mě těší , že Romain (Grosjean) je  zdrav,“ poznamenal Pietro Fittipaldi.

„Jsme velmi rádi, že jeho zranění jsou po tak velkém incidentu relativně malá.“

Zjevně to není ideální soubor okolností, abych dostal svou první příležitost zúčastnit se Formule 1, ale jsem nesmírně vděčný Gene Haasovi a Guenther Steinerovi za jejich víru, že mě tento víkend posadili za volant.

V této sezóně jsem hodně pracoval s týmem, jak na trati, tak na simulátorech, takže jsem dobře obeznámen s provozními postupy týmu o víkendu na Grand Prix. Bude vzrušující zahájit svůj první kariérní start ve formuli 1 – dám do toho vše a těším se, až v pátek v Bahrajnu začnu ve volném tréninku. “

 

zdroj : HaasF1Team

Formula 1 – Bahrain Sakhir Grand Prix – 4.12.- 6.12.2020

Romain Grosjean nehoda Bahrain 2020