Česká republika použije strategické řešení Airlift International Solution (SALIS) k přenosu urgentního zdravotnického vybavení z Číny a k řešení krize koronaviry v zemi.

Na žádost České republiky se v následujících dnech uskuteční celkem tři mise SALIS.

První let

První let SALIS AN-124 se uskuteční 19. března 2020 a příští den dorazí na letiště Shenzhen v jihovýchodní Číně. Dne 21. března 2020 bude naloženo a převezeno do České republiky celkem 70 tun urgentního ochranného zdravotnického vybavení, včetně chirurgických závojů, respirátorů a ochranných brýlí.

To je náročná mise, uvedl důstojník NSPA. „Náš dodavatel Antonov Logistics SALIS (ALS) zavedl postupy k zajištění maximální ochrany posádky. Například přímý kontakt mezi posádkou letadla a místními obyvateli v cílovém místě je zakázán. Čínské orgány souhlasily s tím, že se odchýlí od svých vnitrostátních pravidel a umožní posádce letadla zůstat na palubě během pasových kontrol, “vysvětlil.

Těmto misím byly přiděleny další členy posádky, které umožňují nepřetržité lety z letiště Shenzhen na letiště Pardubice (Česká republika) a zvláštní povolení udělená k překonání současných omezení.

Další dvě mise SALIS, naplánované na 23. a 31. března, budou následovat.

Další země účastnící se SALIS, Slovensko, budou také využívat schopnosti SALIS k přepravě obličejových masek, chirurgických rukavic, ochranných oděvů a dalšího zdravotnického vybavení z Číny. Let je původně naplánován na 23. března 2020.

Strategické letecké přepravy jsou důležité pro zajištění toho, aby spojenci NATO byli schopni rychle nasadit své síly a vybavení, kdekoli jsou potřeba. Tyto mise jsou dobrým příkladem toho, jak mohou zúčastněné země SALIS využít své hodiny a získat zajištěný přístup ke strategickým leteckým dopravním schopnostem i v této obtížné době.

Agentura pro podporu a obstarávání NATO je připravena a nadále podporuje země NATO v jejich misích a operacích a provádí správná opatření ke snížení expozice a potenciálního přenosu viru.

O společnosti SALIS

Strategické řešení Air Lift International Solution nebo SALIS je program vytvořený pro poskytování jedinečných možností letecké dopravy (nadměrný náklad) pro zúčastněné země. V současné době z programu těží skupina devíti spojenců NATO (Belgie, Česká republika, Francie, Německo, Maďarsko, Norsko, Polsko, Slovensko a Slovinsko).

Program je jménem devíti zemí řízen Agenturou pro podporu zadávání zakázek NATO (NSPA).

V prosinci 2018 NSPA podepsala smlouvu s německou společností Antonov Logistics Salis, aby během několika dnů zajistil přístup až pěti letounů AN-124. Současná smlouva navíc poskytuje přístup k letounům AN-22, AN-225 a IL-76 Chap IV.

Antonov AN 225 Autor: Oleg V. Belyakov – AirTeamImages – Gallery page http://www.airliners.net/photo/Antonov-Design-Bureau/Antonov-An-225-Mriya/1858115/LPhoto http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/5/1/1/1858115.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27378694

 

V roce 2019 bylo prostřednictvím smlouvy SALIS poskytnuto 1900 letových hodin.

zdroj : NATO Support and Procurement Agency

 

Ruslanu pro 106 tun zdravotnického materiálu úspěšně odstartoval z Baku