Vyhlídky týmu Scuderia Ferrari na Velkou cenu Miami

Většina členů týmu Scuderia Ferrari odletěla přímo z Ázerbájdžánu na Floridu na víkend pátého závodu šampionátu Formule 1, které se koná na městském okruhu kolem miamského Hard Rock Stadium, po svém debutu v kalendáři loni.

Frédéric Vasseur, šéf týmu

„Jsme uprostřed obzvlášť nabité části sezóny s pěti závody během šesti týdnů z Baku do Barcelony a naše práce pokračuje na trati a v Maranellu na vývoji našeho balíčku. Miami je další neobvyklá trať se všemi zvláštnostmi pouličního okruhu, který si oba naši piloti užívají, takže jsem přesvědčen, že s SF-23 můžeme udělat další krok vpřed. Spojené státy byly pro Ferrari historicky velmi důležitým trhem a Scuderia zde má silnou fanouškovskou základnu, což je další pobídka k tomu, aby se dál tlačila na překonání výkonnostní mezery za lídry šampionátu.“

Statistiky Ferrari

  • účast na Velkých cenách: 1056
  • Počet sezón ve F1: 74
  • Debut v Monaku: 1950 (A. Ascari 2.; R. Sommer 4.; L. Villoresi ret.)
  • Vítězství: 242 (22,92 %)
  • Pole position: 243 (23,01 %)
  • Nejrychlejší kola: 259 (24,53 %)
  • Celkový počet umístění na stupních vítězů :799 (25,22 %)

  Ferrari Stats Miami GP

  • účast ve Velkých cenách: 1
  • Debut :2022 (C. Leclerc 2.; C. Sainz 3.)
  • Vítězství: 0
  • Pole position: 1 (100 %)
  • Nejrychlejší kola: 0
  • Celkový počet umístění na stupních vítězů :2 (66,66 %)

 

Tři otázky na…

SERGIO BONDI, VEDOUCÍ LOGISTIKY

Kolik kilometrů najezdí členové týmu během sezóny? A jakým výzvám čelí oddělení logistiky při zajištění hladkého průběhu?

Přibližně 230 000 kilometrů za rok. Největší výzvou je najít nejlepší možné cestovní trasy a dopravce, které nám umožní snížit vystavení personálu negativním účinkům cestování, jako je jet lag a stres. To znamená podívat se na širokou škálu možností, jako jsou charterové lety nebo pravidelné lety, které nejlépe odpovídají potřebě odpočinku a časovému rozvrhuna trati. Pokud jde o hotely, je první prioritou být co nejblíže trati, aby se omezila doba cestování po zemi.

Když se podíváte konkrétně na tento víkend, jak dlouho plánujete řídit dvojici závodů, jako je tento Baku-Miami, které jsou od sebe na různých kontinentech velmi vzdálené?

V těchto případech je jedním z hlavních cílů co nejrychleji přesunout celou skupinu dále do dějiště druhého závodu, aby členové týmu měli co nejvíce času postupně si zvykat na jiné časové pásmo.  Provozně se snažíme těm členům týmu, kteří pracují na závodních vozech na plný úvazek během víkendu, dát o něco jednodušší rozvrh v nastavovací dny.

Co se vám osobně na vaší práci ve Scuderii Ferrari nejvíce líbí?

Řekl bych, že řešení složitých situací, které mohou nečekaně nastat v souvislosti s pohybem osob nebo nákladu. Vypořádat se s nimi může být náročné a zajištění pozitivního výsledku je velkou odměnou za veškeré naše úsilí. A pak jednoduše vidět, že všechno šlo podle plánu.

Sergio Bondi

Narozen: 18.7.76

Město: Buenos Aires (Argentina)

 

 Miami Grand Prix: fakta a čísla

3.

Nejvíce závodů mistrovství světa Formule 1 v jedné zemi za jedinou sezónu, což se stalo jen třikrát. Letos je tomu tak ve Spojených státech, po Miami Grand Prix následuje Velká cena Spojených států na okruhu Circuit of the Americas v Austinu v Texasu a předposlední kolo šampionátu, GP Las Vegas. V roce 1982 také USA uspořádaly tři závody, v Long Beach, Detroitu a Las Vegas, druhý na úplně jiné trati než je letošní závod. V roce 2020 se konaly tři závody v Itálii v Monze, Mugellu (která se shodovala s 1000. GP Scuderie) a Imole.

5.

Miami je zapojeno do mnoha hlavních amerických sportovních lig. Dolphins hrají v NFL (National Football League) a vyhráli dva Super Bowly v letech 1972 a 1973, spolu s pěti vítězstvími na konferenci amerického fotbalu (1971, 1972, 1973, 1982 a 1984); Heat hraje v NBA (National Basketball Association) se třemi získanými tituly (2005-06, 2011-12 a 2012-13). Florida Panthers hrají ve městě v NHL (National Hockey League), v roce 1996 se dostali do finále Stanley Cupu. V MLB (Major League Baseball) město reprezentují Marlins, kteří vyhráli titul v letech 1997 a 2003 a konečně ve fotbale (MLS, Major League Soccer) je tu Inter Miami, který se loni probojoval do prvního kola play off.

21.

Okruhy, které se v současnosti používají na Floridě: samozřejmě nejznámější jsou Daytona, Sebring (která hostila Velkou cenu Spojených států v roce 1959) a Homestead. Celkem je k dispozici 14 oválů, šest silničních tratí a dějiště víkendové Grand Prix vede kolem Hard Rock Stadium, Miami International Autodrome.

45.

Počet předjížděcích manévrů úvodní Grand Prix Miami. Loni Scuderia Ferrari vyřadila z kvalifikace první řadu a oba piloti se v neděli dostali na stupně vítězů – Charles druhý a Carlos třetí.

470 000.

Populace Miami. Největším městem na Floridě z hlediska počtu obyvatel je Jacksonville poblíž hranic s Georgií s 907 000 obyvateli. Florida je třetím nejlidnatějším státem USA a jejím hlavním městem je Tallahassee s necelých 200 000 obyvateli.

 

Zdroj: Scuderia Ferrari

 

Formule 1 – CRYPTO.COM MIAMI GRAND PRIX 5.5.- 7.5.2023