Šestý den byl pro Českou atletikou úspěšný a všechny atletky splnily svá očekávání

Včerejší den byl pro příznivce České atletiky pohlazením na duši po předchozích neúspěšných vystoupeních našich atletů. Všechny čtyři atletky ve svých disciplínách splnily očekávání a přinesly radost a potěšení do našich domovů. Především postup Zuzany Hejnové je velkým úspěchem této atletky.

Kateřina Cachová

První se představila v sedmiboji Kateřina Cachová a jak sama říká, tato sezona díky zraněním není ideální. A tak průběh jejího závodu a výkony odpovídají současné formě. V žádné ze všech disciplín prvního dne nezklamala, ale bohužel ani nezazářila. Po součtu všech bodů se pohybuje ve druhé polovině startovního pole.

Kateřina Cachová, 7boj 100 m přek. MS 2019 (8)
Kateřina Cachová, sedmiboj 100 m přek. MS 2019 – foto : Iva Roháčková

Zajímavostí tohoto MS je, že jak desetibojaři, tak sedmibojařky závodí ve stejném čase. Na stadionu se tedy pohybuje velké množství závodníků a vždy je co sledovat. Je to jistě zajímavé pro diváky a bylo by to zajímavé i pro českého diváka, kdyby startovali čeští desetibojaři. Jelikož kvalifikace na toto MS byla velice složitá a komplikovaná a přicházely i pozvánky, nejsme schopni z redakce určit, proč nestartuje žádný z desetibojařů. Je to po velice dlouhé době, kdy Česká republika nemá svého zástupce v této disciplíně na MS. Můžeme zde položit otázku, kam se poděli následníci Roberta Změlíka, Romana Šeberleho a Tomáše Dvořáka.

1 500 m ženy

Kristiina Mäki jako vždy v předešlých svých závodech ukázala své vysoce bojovné srdce a vyzrálou taktiku. Během svého závodu se většinu času držela v zadní části startovního pole, aby se vyhnula případným karambolům. Stejně tak jako na posledních závodech velmi dobře finišovala. Musíme u této atletky konstatovat, že v dřívějších dobách se věnovala spíše vytrvalostním závodům a nyní se z ní stává vysoce kvalitní mílařka, která dokáže o svém závodě přemýšlet. V tomto závodě si zaběhla svůj osobní rekord na 1 500 m v čase 4:06:61, což je přesně to, co od závodníků na vrcholové akci očekáváme: podat maximální výkony na které mají. Postup do semifinále je pro tuto atletku velkým úspěchem. Zde můžeme zmínit, že i tuto atletku v minulých letech, podobně jako Dianu Mezulianikovou, podporoval náš zpravodajský web – www.cysnews.cz sponzorskými finančními prostředky. Přejeme jí mnoho úspěchů v semifinále.

Kristiina Maki, rozběh 1500 m MS – foto : Iva Roháčková

 

400 m překážek žen

Zuzana Hejnová se opět probojovala do finále na 400 m překážek. V letošní sezoně, která není pro ni úplně ideální a není dominantní jako v sezonách minulých, využívá své letité zkušenosti a rozběhy a semifinále běžela vysoce takticky a do finále se dostala o setinu. Ve finále bude startovat v osmé dráze, což není zrovna výhodná pozice, ale budeme věřit, že nám předvede opět jeden ze svých brilantních výkonů.

This slideshow requires JavaScript.

 

Disk žen

Eliška Staňková nastoupila ke svému závodu v disku žen a předvedla nejlepší výkon sezony, který sice nestačil na postup, ale přesvědčila o své výkonnosti a o tom, že byla právem pozvána pořadateli. Celkově obsadila 17. místo výkonem 58.98 a u ní můžeme konstatovat, že také naprosto splnila předpoklady, které do ní byly vkládány před odjezdem na MS.

Česká atletika

Nemůžeme nevzpomenout na okamžiky, kdy jsme právě v době, kdy probíhaly desetiboje sledovali s napětím naše atlety a čekali, jakou medaili získají.  Krásné souboje Tomáše Dvořáka a Romana Šeberleho zvedaly české diváky ze sedadel a u televizních obrazovek od kávy. Dnes nemáme na ploše jediného vícebojaře. Jak je možné, že juniorských mistr světa z let minulých Jiří Sýkora nepokračoval v nastavených výkonech a není zde. Je to chyba systému nebo trenérů? Jak to že neslyšíme o dalších úspěšných vícebojařích a nevyšleme třeba i na divokou kartu bez limitu tyto atlety na vrcholný závod? Je škoda, že i v jedné ze svých historicky nejúspěšnějších disciplín vyklízíme své pozice.

Bohužel, ani v naší dříve kvalitní disciplíně 400 m mužů jsme neměli zastoupení v semifinále. Rozhodnutí Pavla Masláka se letošního MS nezúčastnit nás ochudilo o možnost sledovat jeho výkony a bohužel žádný z dalších atletů nesplnil limit.

A na závěr jsme sledovali krásnou bitvu v hodu kladivem mužů, kde máme také dřívějšího medailistu Lukáše Melicha, ale ani v této disciplíně nemáme žádného následníka, který by byl schopen se probojovat na vrcholný šampionát. Česká atletika je dlouhodobě o jednotlivcích nikoliv o skupinách atletů v jednotlivých disciplínách s výjimkou oštěpu. Ani po tomto dni nemá česká atletika žádné medailové ani bodované umístění.