Den nula na HME v atletice a výkony českých atletů

Po delší odmlce se mohli představit atleti na vrcholném setkání. Českou atletiku v tzv. dni nula, tj. ve čtvrtek večer zastupovali tři atleti ve dvou disciplínách. Bohužel se tohoto mistrovství nemohl zúčastnit Radek Juška, a tak jsme kvalifikaci v dálce sledovali bez jeho účasti. A již dalo by se říct se slzou v oku vzpomínáme na letitá úspěšná vystoupení našeho výškaře Jaroslava Báby, a i zde jsme kvalifikaci sledovali bez české účasti. Bylo tomu tak i v bězích na 3 000 m mužů i žen.

Vrh koulí

První se představila naše vrhačka Markéta Červenková v kvalifikaci v kouli žen a dokázala pro českého diváka celou tuto kvalifikaci zdramatizovat, protože až do posledního pokusu nebylo jisté, zda se do finále dostane. V prvním pokusu vrhla svůj osobní halový rekord, 17,93 m a v tuto chvíli se zařadila na páté, tedy postupové místo. V další sérii se zlepšila a vytvořila si další osobní rekord vrhem 18,16 m a přiblížila se postupu do finále. Avšak v dalších sériích se její soupeřky výrazně zlepšovaly a ona se ve třetím vrhu nezlepšila, a tak až do posledního okamžiku kvalifikace se čekalo, zda nebude ze své osmé pozice odsunuta. Nestalo se však tak a postoupila do finále. Dramatičnost celému dodalo vypadnutí on-line výsledků, a tak nebylo toto možné sledovat ani na stránkách Evropské atletické federace. Tomu tak bohužel bylo po celý první večer. Zřejmě systémy po dlouhé pauze musely být zahlceny mnoha požadavky z celého světa atletiky lačných diváků.

1500 m

Do rozběhu na 1 500 m se kvalifikovali dva čeští atleti, a to Jan Friš, který se představil ve třetím rozběhu a vedl si od začátku velice dobře, držel se ve vedoucí skupině a velice aktivně v posledním kole se snažil dostat na postupové druhé místo, protože kvalifikační klíč byl dost krutý. Postupovali pouze první dva z každého rozběhu a pak další dva časem. Bohužel při v běhu v závěrečné zatáčce byl svým soupeřem zbrzděn, kdy se skoro zastavil a musel se znovu rozbíhat a doběhl na třetí nepostupové pozici s posledním nepostupovým časem. Česká výprava však později podala protest a Jan Friš tak do finále postoupil.

V posledním rozběhu se představil čerstvý otec a partner naší běžkyně Kristiiny Mäki, Filip Sasínek. Tento atlet zvolil tak úplně jinou taktiku a díky své vynikající formě se rozhodl od začátku rozběhu diktovat tempo. Nechtěl tak nic ponechat náhodě a v halových závodech se vyhnout nebezpečným kolizím a v cílové rovince uhájil poté, kdy byl předběhnut druhé postupové místo a pohodově postoupil do finále. Budeme mít tak po mnoha a mnoha letech zástupce dvou mílařů ve finále HME.

HME 2021 Toruň – výsledky českých atletů