Zima v botanické zahradě v Troji a sváteční otevírací doba

Botanická zahrada hl. m. Prahy má i v zimě svým návštěvníkům co nabídnout. Venkovní areál je až do konce února přístupný bezplatně každý den od 9 do 16 hodin. K vidění je pestrobarevná přehlídka plodů, stálezelené dřeviny a trvalky, ale i některé květy. Ve skleníku Fata Morgana se dočkala obnovy expozice asijských horských rostlin, je tu k vidění i nejstarší orchidej ve sbírkách botanické zahrady. Po procházce zimní zahradou se návštěvníci mohou zahřát u hrnku svařeného vína nebo horkého moštu ve Vinotéce sv. Kláry. Na procházku do trojské zahrady lze zajít i předtím, než je čas usednout ke štědrovečernímu stolu. Na Štědrý den a na Silvestra je však nutno počítat se zkrácenou otevírací dobou.

Otevírací doba v prosinci

Venkovní expozice:

každý den
9.00–16.00

Skleník Fata Morgana:

út–ne
9.00–16.00

Otevírací doba o svátcích

24. 12. – 9.00–14.00

25. a 26. 12. – 9.00–16.00

31. 12. – 9.00–14.00

Vinotéka sv. Kláry:

každý den

10.00–16.30

ve sváteční dny

24. 12. – 10.00–14.30

25. a 26. 12. – 10.00–16.30

31. 12. – 10.00–14.30 

Zima v botanické zahradě přímo vyzývá k romantické procházce.

Ať už je zasněžená a mrazivá, nebo blátivá, stále má co nabídnout. Hraje odstíny zelené jehličnanů a stálezelených stromů a keřů a nejrůznějšími barevnými akcenty. Keře cesmín, hlohyní a dřišťálů jsou obsypány plody v tónech červené, oranžové i žluté. Ty doplňují fialově zbarvené krásnoplodky. I pod sněhem je možné najít některé květy, například vilínů nebo jasmínu nahokvětého, který mimo jiné zdobí i expozici Japonské zahrady. Ta má své osobité kouzlo v každém ročním období, zimu nevyjímaje. Sněhový poprašek a námraza ještě více podtrhnou klid, který zde panuje. V areálu botanické zahrady najdete rovněž řadu stálezelených trvalek. V expozici Severoamerické polopouště v zimě překvapí rostliny, které známe spíše z teplých krajin – zimovzdorné kaktusy, juky a další sukulenty. Zimní přehlídku flóry doplňují ptáci, kteří do zahrady přilétají za potravou, na krmítkách můžete kromě sýkor a kosů vidět i brhlíky, rovněž pěnkavy a jednotlivé červenky. Přilétá i sojka, na stromech posedávají kvíčaly.

Za teplem do skleníku Fata Morgana

Ve skleníku Fata Morgana se lze alespoň na chvíli vrátit do období letních dovolených
a užít si zelený tropický deštný les a rozkvetlé exotické rododendrony, orchideje a další rostliny, které běžně pěstujeme ve svých domovech jako pokojové květiny.

Po mnoha letech se obnovy dočkala expozice asijských horských rostlin v posledním úseku skleníku Fata Morgana. Tato část se postupně stala skutečnou divočinou a nejrychleji rostoucí kapradiny si tak vytvořily hustý koberec, který zahnal ostatní rostliny „do kouta“. Rozrostlé kapradiny nyní zmizely, některé z nich byly přemístěny do sousední zoologické zahrady a na jejich místě jsou nyní nově zasazené keříky a bylinky z asijských hor, například miniaturní ardisie z Vietnamu, které větší část roku zdobí červené plody. Přibyly zajímavé orchideje, mezi kterými dominuje Coelogyne tomentosa. Je to nejstarší orchidej, kterou má botanická zahrada ve své sbírce. Trs je více než 80 let starý a rozrostl se do více než metrové šířky. V přírodě roste v horských lesích Malajského poloostrova, Sumatry a Jávy. Květenství bývají až 60 cm dlouhá a každé mívá až 30 žlutohnědých květů. Novinkou jsou i vřesovcovité rostliny rodů Vaccinium a Rhododendron. Unikátem jsou dva druhy rodu Aspidistra, z nichž jeden byl pro vědu popsán teprve před několika lety, a druhý na popis dokonce ještě čeká.

Na Vánoce do zahrady

Do trojské botanické zahrady se návštěvníci mohou vypravit i během nadcházejících vánočních svátků a prázdnin. Zahrada, včetně skleníku Fata Morgana, bude na Štědrý den otevřena od 9 do 14 hodin a stejnou otevírací dobu bude mít i na Silvestra. V ostatních dnech, a to i o vánočních svátcích, bude otevřeno od 9 do 16 hodin. Pokud se návštěvníci chtějí trochu zahřát, mohou zavítat do Vinotéky sv. Kláry, která bude otevřena vždy od 10 hodin. Na Štědrý den a na Silvestra se zavře ve 14.30 a v dalších dnech standardně v 16.30. Venkovní expozice jsou až do konce února přístupné bezplatně, vstupné do skleníku Fata Morgana je 150 Kč.

 

 

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube).

Novinky a další informace najdete také na www.botanicka.cz