Zemřel světový rekordman v maratonu Kiptum

Světová atletika je hluboce zarmoucena zprávou, že světový rekordman v maratonu Kelvin Kiptum zemřel v neděli při dopravní nehodě ve věku 24 let.

Kiptumův trenér Gervais Hakizimana, který byl v autě s keňským běžcem, také zemřel při nehodě na silnici Eldoret-Kaptagat.

Kiptum byl jednou z nejzajímavějších nových nadějí, které se v posledních letech objevily v silničním běhu. Když v prosinci 2022 debutoval v maratonu, zvítězil ve Valencii časem 2:01:53. O necelý rok později, při svém teprve třetím maratonu, překonal světový rekord časem 2:00:35 a zvítězil v Chicagu.

Tento výkon spolu s jeho vítězstvím na začátku roku na londýnském maratonu v traťovém rekordu 2:01:25 vedl k tomu, že byl jmenován světovým sportovcem roku 2023 pro mužské akce mimo stadiony.  Kiptum se narodil a vyrůstal ve vesnici Chepsamo v Chepkorio, 30 km od Eldoretu v Rift Valley, a v mládí pracoval na rodinné dobytčí farmě. Běhat začal asi ve 13 letech a následoval místní maratonské běžce na místních stezkách a silnicích.

Brzy poté se zúčastnil svého prvního půlmaratonu – půlmaratonu Eldoret – a celkově se umístil na 10. místě. Jen o pět let později, v roce 2018 ve věku 18 let, závod vyhrál.

Na mezinárodní scéně debutoval v roce 2019 ještě jako teenager a časem 59:54 skončil pátý na půlmaratonu v Lisabonu. Než Kiptum přešel na klasickou vzdálenost, snížil svůj osobní rekord na půlmaratonu ve Valencii 2020 na 58:42. V letech 2019 až 2021 Kiptum šestkrát pokal hranici 60 minut na půlmaraton.

Vynikal však na delších tratích, což se brzy projevilo na maratonu ve Valencii 2022.

V polovině trati běžel s početným vedoucím balíkem, který proběhl v čase 1:01:42, ale zhruba na 30. kilometru začal zvyšovat tempo. O několik kilometrů později byl Kiptum vpředu sám. Poté, co druhou polovinu zvládl v neuvěřitelném čase 1:00:11, protnul cílovou čáru v traťovém rekordu 2:01:53 – nejrychlejším debutujícím maratonu v historii a dost dobrým na třetí místo v historickém světovém žebříčku za legendami distancí Eliudem Kipchogem a Kenenisou Bekelem.

Rychlá druhá polovina se brzy stala Kiptumovým typickým přístupem k maratonskému běhu. Na londýnském maratonu 2023 opět předvedl rozhodující krok na 30 km a druhou polovinu zvládl za 59:45 a zvítězil v traťovém rekordu 2:01:25.

Podobný přístup zvolil o pouhých šest měsíců později na maratonu v Chicagu, kde zaběhl mezičasy 1:00:48 a 59:47 a protnul cílovou čáru ve světovém rekordu 2:00:35, čímž o 34 sekund zaostal za Kipchogeho světovým rekordem z roku 2022.

Kelvin Kiptum runs a world record of 2:00:35 to win the Chicago Marathon (© Getty Images)

Nezávodil od loňského maratonu v Chicagu, ale letos v dubnu se měl zúčastnit maratonu v Rotterdamu, kde doufal, že se stane prvním mužem, který pokoří maraton na trati s rekordem.

„Jsme šokováni a hluboce zarmouceni, když jsme se dozvěděli o zničující ztrátě Kelvina Kiptuma a jeho trenéra Gervaise Hakizimany,“ řekl prezident Světové atletiky Sebastian Coe.

„Jménem celé Světové atletiky vyjadřujeme naši nejhlubší soustrast jejich rodinám, přátelům, spoluhráčům a keňskému národu.

„Teprve začátkem tohoto týdne v Chicagu, na místě, kde Kelvin vytvořil svůj mimořádný světový rekord v maratonu, jsem byl schopen oficiálně potvrdit jeho historický čas.

„Neuvěřitelný sportovec, který zanechal neuvěřitelný odkaz, bude nám velmi chybět.“

Zdroj : Světová atletika