Zemřel jeden ze slavných atletických trenérů historie i současnosti Jan Liška. Mezi jeho nejlepší svěřence patřili Plachý, Odložil, Tesáček

Narodil se v roce 1928 v Tlučné. V roce 1957 absolvoval jako jeden z prvních studentů FTVS a zamířil na učiliště protivzdušné obrany přes Olomouc do Košic, kde zahájil svoji trenérskou kariéru. Tady objevil pozdějšího stříbrného medailistu z olympiády 1964 v Tokiu Josefa Odložila. Po odchodu Odložila do Prahy objevil další supertalent – Jozefa Plachého. Mezi dalšími svěřenci vyčníval halový mistr Evropy z roku 1984 Luboš Tesáček.

 

Kromě toho měl ve skupině třeba maratonce Františka Višnického anebo vytrvalce Pavla Madára. Jožka Plachý však byl hvězda největší – devítinásobný mistr Československa v běhu na 800 metrů a dvojnásobný mistra Československa na 1500 metrů, účastník čtyř OH v letech 1968, 1972, 1976 a 1980.

Jeho československý rekord v běhu na 800 metrů z interkontinentálního utkání Amerika-Evropa v roce 1969 1:45,4 min. byl až do června 2008 platným slovenským národním rekordem.

Před OH v Mexiku, což byly hry, které se poprvé konaly ve vysoké nadmořské výšce 2300 m, se ukázala Liškova trenérská genialita a přemýšlivost. S Plachým vyrazili na vysokohorskou přípravu do rumunského střediska Pietra-Arsa a doma měli k dispozici hypobarickou komoru košických letců. V Mexiku pak Plachý dosáhl skvělého 5. místa.

Jan Liška se svým nejslavnějším svěřencem Josefem Plachým (zdroj internet, bez uvedení autorských práv)

Liška měl čuch na talenty, a nejen běžecké. Mezi jeho objevy patří třeba Jan Leitner, svěřenec Václava Fišera, bývalý český rekordman ve skoku dalekém, halový mistr světa i Evropy a bronzový medailista z ME 1982.

 

V metodice tréninku středních a dlouhých tratí patřil mezi naše nejlepší odborníky. Podílel se na dosud nejlepší české publikaci o tréninku běhů, kterou napsal společně s Milošem Písaříkem: Běhy na střední a dlouhé tratě (Praha 1985).

Jan Liška

V letech 1983 až 1989 byl vedoucím trenérem atletiky ASO DUKLA Praha.

 

Foto: Ivana Roháčková

Titulní foto: Atleti na jednom ze setkání jubilantů Dukly: zleva Liška, Korbel, Nemšovský, Spěvák, Wild a Priščák.