Zámek Hrádek u Nechanic letní sídlo hraběcího rodu Harrachů

Cestou po dálnici z Prahy na Hradec Králové nás upoutala tabule upozorňující na zámek Hrádek u Nechanic. Sjeli jsme z dálnice na odbočce na Nechanice a chvilku jsme bloudili než se nám podařilo dojet do obce Hrádek. Zde se nachází zámek ve stylu tudorské gotiky, který  byl postaven  jako reprezentační a letní sídlo hraběcího rodu Harrachů v letech 1839-1857. Původní plány na stavbu vypracoval hamburský architekt Stamman.

Při pobytu F.A. Harracha v Anglii v roce 1839 byly přepracovány londýnským architektem Edwardem Bucktonem Lambem.

Stavební práce vedl vídeňský architekt Karl Fischer, který také navštívil Anglii, a projekt ještě podle přání stavebníka průběžně upravoval a doplňoval. Zámek má v půdorysu rozevřené písmeno V. V původních bohatě zdobených interiérech je prezentována ukázka bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století. Zámecké interiéry mají převážně novorenezanční charakter. Největší a nejkrásnější místností je Zlatý sál. Jeho název je odvozen od zlacených kožených tapet vyrobených v Belgii.  V Můhlgrubském salonu můžete vidět kurfiřstské židle.

A v jídelně si můžete prohlédnout vzácné sbírky harrachovského skla.

V prvním patře jsou soukromá apartmá hraběte a hraběnky a pokoje pro hosty. Nejcennější části zařízení byly dovezeny z opuštěných nebo přestavovaných rakouských a německých zámků. Další části vybavení byly získány v Anglii a Francii. Měli jsme možnost vidět dětský pokoj, koupelnu, originální seznam šlechtických rodů, který sloužil jako určitý druh seznamky pro mladé šlechtice a šlechtičny. Během prohlídky vám průvodce odhalí hned několik tajných dveří. Zámecká kaple sv. Anny byla dokončena v roce 1855. Interiéry zámku realizovalo 36 převážně místních truhlářů., Východně od zámku byla postavena hospodářská budova s jízdárnou, kočárovnami, divadlem a stájemi.

Anglický park byl zřízen v letech 1844 – 1859  a přechází v rozsáhlou oboru. V parku zámku se nachází golfové hřiště.

Jistě stojí za zmíňku, že na zámku byla natáčena celá řada filmů, pohádek i dokumentů. Navštivte romantický zámek, kde se natáčely pohádky Princ a Večernice, Anička s lískovými oříšky, Elixír a Halíbela, Fišpánská jablíčka nebo slavné celovečerní filmy, televizní inscenace a seriály jako např. Atentát, Hotel pro cizince, Kulhavý ďábel, Jana Eyrová, Náhrdelník, Dobrodružství kriminalistiky, Mandragora, Panství, Tmavomodrý svět, Andělská tvář a další.

 

IFrame

V současné době se návštěvníkům nabízí možnost prohlídky v pěti prohlídkových okruzích. 

 ZDE INFORMACE K OKRUHŮM

Stránky zámku : www.hradekunechanic.cz

FOTO : CYSNEWS A POPIS JE Z ROKU 2016