Vzpomínka na roušku

Dcera mi ušila roušku.  Když jsem si ji nasazovala, vzpomněla jsem na období, kdy mi rouška už jednou dobře posloužila.

Asi měsíc po návratu z porodnice domů jsem chytla virozu. Z očí a nosu mi teklo, škrábalo v krku, každý můj pohyb provázelo hlasité hepčí, hepčí –  jistě to sami dobře znáte. Protože jsem nechtěla, aby podobné neduhy sužovaly moje malé miminko, ušila jsem si z bavlněné plínky několik roušek a chodila jsem ke své dceři důsledně s rouškou a umytýma rukama. Pravda, když jsem se uzdravila a roušku odložila, neunikl mi dceřin zkoumavý pohled,když si prohlížela můj obličej, který si bez roušky nemohla hned zařadit. Ale když jsem poslouchala stesky mých kamarádek, jejichž miminka se potýkala s teplotou, rýmou, kašlem a jejich vyprávění se zaměřovalo na odsávačky hlenů a přípravky na snížení teploty, tak jsem nelitovala. 

Virus, který kolem nás útočí nyní se s tím, který nám často způsoboval běžné virozy nedá srovnávat, přesto věřím, že nosit roušku určitě smysl má.

 

Chirurgická maska neboli rouška na obličej

Chirurgická maska, známá také jako chirurgická ústenka, procedurální maska, lékařská maska nebo jednoduše jako rouška na obličej, je určena k nošení zdravotnickými pracovníky během chirurgického zákroku a během kojení, aby zachytila bakterie zalévané v kapénkách a aerosolech z úst a nosu nositele. Nejsou navrženy tak, aby chránily uživatele před vdechováním vzdušných bakterií nebo virových částic a jsou méně účinné než respirátory, jako jsou masky N95 nebo FFP, které poskytují lepší ochranu díky jejich materiálu, tvaru a těsnosti. Záleží také na správnosti použití. Například nedoléhání roušky k obličeji z důvodu neoholené tváře snižuje její účinnost.

Chirurgické masky běžně používá široká veřejnost po celý rok ve východoasijských zemích, jako je Čína, Japonsko a Jižní Korea, aby se snížila šance na šíření nemocí přenášených vzduchem a aby se zabránilo vdechování prachových částic ve vzduchu vytvářených znečištěním vzduchu. Chirurgické masky se navíc staly módním prohlášením, zejména v současné východní asijské kultuře podpořené její popularitou v japonské a korejské popové kultuře, která má velký dopad na východoasijskou kulturu mládeže. V poslední době se v důsledku rostoucího problému smogu v jižní a jihovýchodní Asii chirurgické masky a obličejové masky filtrující vzduch často používají ve velkých městech v Indii, Nepálu a Thajsku, když se kvalita vzduchu zhoršuje na toxickou úroveň. Kromě toho se v jihovýchodní Asii používají ochranné masky v Indonésii, Malajsii a Singapuru. Masky chirurgického typu pro filtrování vzduchu jsou v Asii značně populární, proto mnoho společností na trh uvedlo masky, které nejen zabraňují vdechování prachových částic ve vzduchu, ale jsou také módní.

Zdroj: Wikipedie

Během španělské chřipky v roce 1918 průvodčí tramvaje

v Seattlu odmítá osobu, která se pokouší nastoupit bez masky

Během španělské chřipky v roce 1918 průvodčí tramvaje v Seattlu odmítá osobu, která se pokouší nastoupit bez masky