Vídeňský vánoční strom už stojí

Jeden z nejsledovanějších vánočních stromů světa už je na místě. Slavnostní rozsvícení proběhne v sobotu 16. listopadu, trhy se otevírají už o den dříve.

Na návštěvníky letošních vánočních trhů na vídeňském radničním náměstí už čeká 32 metrů vysoký a 130 let starý smrk z obce Embach v blízkosti lyžařského střediska Kaprun.

Lesaři z alpské vesničky strom pokáceli a připravili na převoz v posledním říjnovém týdnu. Smrk s kmenem o průměru 85 centimetrů pečlivě upevnili a zabalili tak, aby výška transportu kvůli trolejím ve Vídni nepřesahovala čtyři metry.

Trhy u radnice už od 15. listopadu

V úterý dorazil smrk po 370 kilometrech až na místo určení – radniční náměstí ve Vídni. Po vztyčení už se stromu ujali pracovníci vídeňského oddělení pro péči o zeleň, kteří nyní kontrolují upevnění, všechny větve a poté strom ozdobí dvěma tisíci LED světýlek.

Slavnostní rozsvícení je na pořadu dne v sobotu 16. listopadu v 17:30 a jako tradičně se jej ujme vídeňský starosta spolu s hejtmanem spolkové země Solnohradsko, odkud letošní strom pochází. Už od roku 1959 totiž strom do Vídně pokaždé přijíždí z jiné spolkové země a vybírají jej právě lesníci z regionů.

A na smrk se mohou těšit i návštěvníci vánočních trhů u zámku Schönbrunn. Osmnáctimetrový a devadesátiletý stromek už je také na místě, rozsvěcet se bude v sobotu 23. listopadu.

Seznam největších adventních a vánočních trhů ve Vídni zde.



Booking.com