Vánoční strom pro Prahu letos přijede z Libereckého kraje

Staroměstské náměstí v Praze letos ozdobí smrk z Libereckého kraje. Do výšky jednadvacet a půl metru vyrostl na soukromém pozemku v jedné z vesnic nedaleko Jablonce nad Nisou. Strom vzešel z třicítky tipů, které zaslala veřejnost.

Smrk ztepilý roste na zahradě soukromého pozemku. Přestože nepatří mezi nejvyšší stromy, které centrum metropole v minulosti zdobily, je krásně rostlý a rovnoměrně zavětvený. Majitel se rozhodl ho pokácet z důvodu bezpečnosti. Jehličnan už prohlédl dendrolog a podle předběžné zprávy je v pořádku.

Stejně jako v předcházejících letech i tento rok lidé nabízeli své stromy, které by tak jako tak museli nechat z objektivních důvodů pokácet.

„Je to částečně i otázka prestiže, každoročně se z něj stává nejznámější vánoční strom v Česku. Ten letošní vyrostl přes sto kilometrů severovýchodně od Staroměstského náměstí, které bude zdobit do začátku ledna,“ uvedl Jan Chabr, radní hlavního města Prahy.

Po dobré zkušenosti z loňského roku v době covidové pandemie, se společnost Taiko také letos spojila s firmou Technologie hlavního města Prahy, která se postará o pokácení a zdobení stromu.

„Jsme rádi, že firma, která slavnostně osvětlí celou Prahu, pomůže s vánočním smrkem také letos. Spolupráce s městskou firmou si vážíme,“ říká Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, organizátora největších Vánočních trhů v Praze.

Společnost Technologie hlavního města Prahy bude letos vánoční strom na Staroměstské náměstí zajišťovat už druhým rokem.

„Po zkušenostech z loňska víme, že je to logisticky poměrně náročná akce, ale rádi se toho úkolu ujmeme. Kácení stromu plánujeme na předposlední listopadovou neděli tak, aby už o prvním adventním víkendu mohl zářit před Týnským chrámem v Praze,“ uzavřel Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologie hlavního města Prahy.

Soutěž Hledá se strom vyhlásil organizátor trhů již pojedenácté a zájemci zasílali svoje tipy z celé republiky. Vítěz obdrží symbolickou finanční odměnu deset tisíc korun.

Pokud situace s covid-19 nezpůsobí výrazná omezení, strom by se měl rozsvítit na Staroměstském náměstí v Praze v sobotu 27. listopadu 2021, kdy také začnou Vánoční trhy.