Vánoční ozdoby z Poniklé jsou světovým unikátem (UNESCO)

Česká republika slaví velký úspěch! Nominované vánoční ozdoby z foukaných skleněných perliček z Poniklé na Semilsku byly dne 17. prosince 2020 úspěšně zapsány na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva (UNESCO).


Zápis nominace s názvem „Ruční výroba ozdob z foukaných skleněných perlí pro vánoční stromek“ schválil mezivládní Výbor pro zachování nehmotného kulturního dědictví na svém 15. zasedání, které z důvodů pandemie probíhá až do 19. prosince on-line. V rámci rozhodnutí o zápis poblahopřál České republice k příkladnému způsobu vypořádání připomínek, které vznesl ohledně této nominace v roce 2018, a na základě kterých byla nominace v revidovaném znění znovu předložena pro letošní hodnotící cyklus.


Jde o nominaci specifického druhu sklářského řemesla spojeného s vánočními tradicemi. Nositelem prvku je rodinná dílna Rautis v Poniklé a venkovští foukači perlí a navlékači, kteří s dílnou spolupracují a společně vytvářejí tyto osobité vánoční ozdoby. Poniklá je tak jediným místem na světě, kde se dodnes toto tradiční perlařské řemeslo zachovalo. První dílny na foukané perličky zde vznikaly už na konci 19. století a jejich výrobou se často živily celé rodiny. Způsob foukání perliček a výroby ozdob se od svého počátku příliš nezměnil.



„Na verdikt jsme netrpělivě čekali a mám velkou radost z toho, že se daří tuto starou unikátní výrobu vánočních ozdob udržovat stále živou. Gratuluji nositelům této tradice a všem, kteří se podíleli na přípravě nominační dokumentace, k úspěšnému zápisu na prestižní seznam vytvářený mezinárodní komunitou odborníků,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

 

Nominace vznikla v gesci Muzea Českého ráje v Turnově za spolupráce a podpory České komise pro UNESCO, Národního ústavu lidové kultury a Ministerstva kultury, Krajského úřadu Libereckého kraje a dalších. Pro ČR jde již o sedmou položku na Reprezentativním seznamu nehmotného kulturního dědictví. Naposledy byla v roce 2018 přijata společná nominace Česka, Slovenska, Německa, Rakouska a Maďarska na zápis Modrotisku. Dále je na seznamu také Loutkářství na Slovensku a v Česku, Sokolnictví – žijící lidské dědictví, Jízdy králů na jihovýchodě České republiky, Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, Slovácký verbuňk.



Členem prestižního mezivládního Výboru pro zachování nemateriálního kulturního dědictví UNESCO je od letošního září také Česká republika. Zapojení do práce výboru odpovídá dlouholetému koncepčnímu přístupu vlády ČR a Ministerstva kultury zvláště k zachování a podpoře lidové kultury a zájmu šířeji implementovat Úmluvu 2003 a zapojit se do mezinárodní spolupráce při zachování nemateriálního kulturního dědictví.

 

Ozdoby koupíte v obci Poniklá v Krkonoších a potkat snad můžete i Ponikelskou bábu