Ozdoby koupíte v obci Poniklá v Krkonoších a potkat snad můžete i Ponikelskou bábu

Slavná večerníčková postava Trautenberk posílala Ančí pro léky k ponikelské bábě a tato osoba žila v obci Poniklá v Krkonoších a byla to kořenářka. Vše je však opředeno tajemstvím a tak se neví, zda je to pověst či pravda. Ale skutečností je, že v obci se již sto let vyrábí skleněné perličky.

Poniklá a ozdoby

Proto cílem dnešního našeho výletu byla obec Poniklá s výrobou perliček a dále s možností projít celou výrobu s komentovanou prohlídkou včetně vyzkoušet si svého umu na závěr v kreativní dílně. Historie výroby skleněných perliček sahá až do 19. století a je trvale spjata s obcí Poniklá. Tato obec se nachází kousek od silnice z Vrchlabí do Harrachova a sídlí zde výroba a zpracování skleněných perliček a také prodejna a hlavně exkurze do výrobny perliček s ukázkou výrobních procesů. Historicky probíhala část výroby doma a to hlavně výroba perliček a poté barvení i montáž ozdob. Každá perlařská rodina si přísně střežila, zejména tajemství stříbření perlí. Původně se perle stříbřily roztokem olova a zinku, poté roztokem dusičnanu stříbrného. Roztok, se  musel nasávat do perlí ústy, což bylo dost nebezpečné. Při polknutí roztoku se chemikálie kapilárami dostaly těsně pod kůži, zareagovaly se světlem a kůže zčernala, proto se těmto lidem říkalo ponikelští černoši. Dnes se již perličky barví přístrojem bez nutnosti nasávání ústy. Další informace se dovíme na exkurzi do minulosti i současnosti výroby perliček.

Výroba perliček v Poniklé a v okolí má velmi dlouhou tradici. První firma přímo na výrobu dutých perliček a později i z nich vyráběných vánočních ozdob byla v Poniklé založena roku 1902 faktorem Hornou a v jejích původních prostorách sídlí nynější firma dodnes. Mezi lety 1948 a 1989 zde probíhala výroba perlí a ozdob pod hlavičkou státních podniků. Po roce 1989 byly státní podniky privatizovány a oddělily se z nich jednotlivé provozy. Postupně se z ní oddělila  Rautis, která se zaměřila pouze na duté perle a ozdoby.

Klauče po barvení



Unikátní perličky

Při velice zajímavé exkurzi začínáme při výrobě  řádky perliček, které se říká „klauče“. Ty se vytvoří nahřátí skleněné trubičky nad kahanem a vylisováním ve formě. Hořící plamen je velkou atrakcí pro návštěvníky exkurze. Poté se vydáváme do míst kde se klauče barví stříbrem a to uvnitř ještě stále spojených perliček. Vše se provádí v dílně a to přístroji. Po stříbření se provádí barvení klaučí a to namáčením v barvách později po zaschnutí přichází malování a na závěr řezání kde máme již hotové perličky ke konečné tvorbě ozdob. Vše je ruční výroba a tak záleží na umu zdejších dělníků- umělců jak výrobek dopadne. Při exkurzi vidíme každou část výroby, až si můžeme v kreativní dílně vyzkoušet a vytvořit svůj výrobek.Tyto perličky jsou světovým unikátem, nikdo jiný je nevyrábí tímto způsobem.

 

 Otevřeno je celoročně od 10-15 hodin kromě vánočních svátků. Firma Rautis provádí po svých provozech.