V městských základních školách je více než stovka žáků z Ukrajiny, ve školkách dvě desítky, pro mladší děti vzniká speciální adaptační skupina

Do hradeckých základních škol zamířilo v posledních týdnech více než sto ukrajinských dětí, které nastoupily k řádné výuce. Základní školy žákům zajišťují stravování, které budou nyní moci financovat s pomocí městského příspěvku. Vedle této částky schválili radní na svém včerejším zasedání také příspěvek na nákup učebních pomůcek. Hradecké mateřské školy již přijaly dvě desítky dětí předškolního věku, pro které v České republice platí povinná docházka. Pro mladší děti ve věku 3 – 5 let město připravuje adaptační skupiny, ta první začne fungovat v dubnu v areálu mateřské školy Čtyřlístek.

Děti školního věku se městu daří zařazovat do hradeckých škol, umístěno jich bylo více než sto.

„V první řadě bych rád poděkoval ředitelům škol a všem pedagogům, že se k této věci postavili čelem, snaží se ji řešit a dělají pro to maximum. My se jim alespoň snažíme ulehčit finančně. Školám jsme schválili příspěvek na stravování dětí. Dále je potřeba zmínit, že tyto děti, ve většině případů, nejsou vybaveny základními učebními pomůckami. Právě na jejich nákup jsme včera v radě ještě schválili finanční příspěvek,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Nejvíce ukrajinských dětí bylo zařazeno do ZŠ Milady Horákové, která je specializovaná na zajištění výuky dětí s odlišným mateřským jazykem.

Kromě základních škol přijímají ukrajinské děti také hradecké školky, týká se to těch, pro které již v České republika platí povinná docházka. Zatím se podařilo najít místo zhruba dvěma desítkám. 
Pro děti předškolního věku (3 – 5 let) město připravuje adaptační skupiny. Ta první začne od 4. dubna fungovat v areálu mateřské školy Čtyřlístek ve Švendově ulici. Navštěvovat by ji mělo dvanáct dětí.
„V tomto případě není tak snadné umístit děti do školek. Musíme brát v potaz, že se jedná o velmi malé děti, které jsou zvyklé na jistý režim a vyžadují jiný druh péče, než děti školního věku. Zároveň nemůžeme výrazně narušit běžný chod našich školek, proto jsme přistoupili k variantě adaptačních skupin. V každé bude český pedagog a ukrajinsky hovořící dozor. Kolik nových lidí bude potřeba a kolik skupin nakonec vytvoříme, nejsme v tuto chvíli vůbec schopni určit,“ doplňuje primátor.